KI-ÚT: Konzultációs program szenvedélybetegeknek és hozzátartozóknak

A program célja: A kiegyensúlyozott és egészségtudatos életszemlélet és életvitel megtalálása vagy helyreállítása a szenvedélybetegség által veszélyeztetettek, a betegségben szenvedők és azok családtagjai számára. Célunk azáltal valósul meg, hogy a függőségek által veszélyeztetettek számára megelőző foglalkozásokat, a függőségben szenvedőknek és családtagjaik számára a gyógyulást segítő programokat nyújtunk.

Interaktív előadások: A rohanó mindennapok során kevésszer állnak meg az emberek és szakítanak időt önmagukra, arra hogy megtapasztalják a közösségi lét előnyeit, hogy gondolataikat megosszák, elmondhassák véleményüket egy adott téma kapcsán. Az előadások során a résztvevők hiteles információkat kaphatnak, megoszthatják tapasztalataikat, elmélyíthetik tudásukat, feltehetik kérdéseiket a megelőzés és függőségek témakörök kapcsán.

Prevenció/Megelőzés: A prevenció célja egészséges életszemlélet kialakítása az V-XII. osztályos gyerekek életében, ugyanakkor esélyt teremteni arra, hogy a fiatalok képessé válhassanak egy produktív és életigenlő, egészségközpontú életstílus kialakítására. Az egészséges életmódra nevelés egy összetett folyamat, mely a testi és lelki egészség fejlesztését is magában foglalja. A megelőző tevékenységek az életminőség javítása, a viselkedés, a kapcsolatok, az életstílus, a környezet és az egészség tudatos formálásán keresztül valósul meg.

Segítő beszélgetés szenvedélybetegeknek és hozzátartozóknak: A test sebgyógyító képességéhez hasonlóan, minden ember rendelkezik olyan belső erőkkel, melyeket képes felhasználni a megbomlott lelki egyensúlya helyreállításhoz. A segítő beszélgetés célja a szenvedélybetegség hatására kialakult életmód változtatásának ösztönzése, támogatása, személyes erőforrások és célok megtalálása, a gyógyulás segítése. Az első lépés után nagyon fontosak a további beszélgetések, az önsegítő csoportban való részvétel, a test-lelki fejlődésért, gyógyulásért.

Önsegítő csoport: Az önsegítés alapja a nyílt beszélgetés és a találkozás. A csoporttagok egymást támogatják az elért józanság, vagy az élet felépítésének útján. A csoportban lezajló bizalmas beszélgetés által a csoporttag képessé válik arra, hogy megismerje önmagát, felfedezze saját képességeit, erőforrásait az önsegítésre. A csoporttagok nyíltan beszélnek magukról, sikereikről, problémáikról és gondjaikról, és ilyen módon megtapasztalják, hogyan talált más csoporttag kiutat a szenvedélybetegségből. A csoport nyitott az új tagokra, és minden csoporttag maga dönti el, mennyi ideig akarja látogatni a csoportot.

Lelkigyakorlatok: A lelkigyakorlatok a gyógyulás folyamán az ember spirituális dimenzióját vonják be a folyamatba.  A tapasztalat szerint egy ilyen közösségben a személyes tapasztalatok megosztásának lehetősége felébreszti a vágyat az újrakezdésre. Mások felépülését látva remény támad bennük, hogy „ha másnak sikerült, nekem miért ne sikerülhetne.” A hitben való élet, a felélesztett vagy újra megtalált személyes istenkapcsolat sok résztvevőnek hozott változást az életében: elhagyták az alkoholt, visszataláltak családjukhoz, munkahelyükre, és közben közösségre leltek. A lelkigyakorlatok alapja az elfogadás, befogadás, amely lehetőséget ad az őszinte beszélgetésekre.

Lelkinapok: Célja a lelkigyakorlatokon és a csoportokban kialakult közösség lelki töltekezésének segítése, az önmagukkal való szeretetteljes kapcsolat építése, valamint a felépülési folyamat támogatása és segítése.

Közösségi, szabadidős programok: Kirándulásokat, közösségi programokat, karácsonyi ünnepeket szervezünk. Ezen programjaink segítenek abban is, hogy a szenvedélybetegek és hozzátartozók megtapasztalják, hogyan lehet józanul, szermentesen, felszabadultan szórakozni, ünnepelni. A szenvedélybeteg emberek számára fontos a szabadidő hasznos eltöltésének megtanulása.

Szenvedélybetegeket és hozzátartozókat egyaránt szeretettel várunk a rendszeresen működő önsegítő csoportjainkba:

  • Gyergyószentmiklóson minden szerdán 18 órától a Márton Áron utca 22. szám alatt;
  • Székelyudvarhelyen minden kedden 17 órától a Kossuth Lajos utca 18. szám alatt.

Elérhetőségek:

Székelyudvarhely – Szent Anna nappali foglalkoztató központ
Kossuth Lajos utca 18. szám, 535600, Hargita megye
Kapcsolattartó: Ambrus Hajnal, fejlesztőpedagógus, addiktológiai tanácsadó
0737 300 980, hajnal.ambrus@caritas-ab.ro 

Gyergyószentmiklós – Márton Áron Szociális Központ
Márton Áron utca 22. szám, 535500, Hargita megye
Kapcsolattartó: Ambrus Hajnal, fejlesztőpedagógus, addiktológiai tanácsadó
0737 300 980, hajnal.ambrus@caritas-ab.ro