Sikeres őrangyal-tábor Homoródfürdőn

Augusztus 8–11. között rendezték meg Homoródfürdőn az Őrangyal-tábort 186 résztvevővel

Első alkalommal szervezték meg az Őrangyal-tábort Homoródfürdőn augusztus 8–11. között 186 résztvevővel. Bár alig egy fél éve indította útjára az Őrangyal-programot a Gyulafehérvári Caritas Csíkszeredai Kirendeltsége, illetve a Hargita Megyei Ifjúsági Igazgatóság, bizonyossággal elmondható, hogy mára ez a program a civil szféra legnagyobb összefogásának örvend a régióban. Régi hiányt pótol, amely sokak számára még feldolgozatlan terület: a fogyatékkal élők és az egészséges személyek közti barátságok megkötése.

Bár az Őrangyal-program keretében Hargita megye több településén (Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, Székelykeresztúron, Szentegyházán, Kápolnáson, Lövétén) havonta szerveznek találkozókat, helyszínenként nagyok az eltérések, mások a helyi adottságok. A közel 100 önkéntes is más-más hangulatot visz a különböző foglalkozásokba. Ezért a tábort megelőzően a szervezők találkozót szerveztek a programba bekapcsolódott önkénteseknek, hogy jobban megismerkedjenek egymással és hogy ráhangolódjanak egymás világára. Ennek köszönhetően a tábor ideje alatt sem programcsúszások, sem fegyelmi vagy egyébb problémák nem fordultak elő és egy olyan programkínálattal lepték meg a résztvevőket, amely mindenkinek élményt nyújtott.

Az érkezést, regisztrációt követően a táborozók szentmisére gyűltek össze. A szentmisét Boros Károly csíktaplocai főesperes celebrálta és ezzel elkezdődött a tábor. Kialakultak a kiscsoportok, ahol kor szerint beosztva, 11 csapatban önkéntesek kísérték végig a táborlakókat a programokon. Csapatnak indultak, de utolsó napra már szinte családdá váltak. Figyeltek egymásra, számon tartották, segítették egymást.

Az első este ismerkedéssel telt, hiszen több településről érkeztek a résztvevők. Az egy helységből érkezők vidékükről való népdalt énekeltek, így szórakoztató is lett az ismerkedés. Ugyancsak az első nap választódtak ki az őrangyalok és a védencek. A tábor alatt mindenki valakinek a védence volt és mindenki valakinek az őrangyala.

A kézműves napon már kiscsoportonként vettek részt. Lehetett agyagozni, gyöngyöt fűzni, rajzolgatni. De volt gipszöntés, képeslap- és könyvjelzőkészítés, rajzolás, festés, plakátkészítés, kolázs, bogozás, dekoráció, aszfaltfestés, kerámiafestés. Mindenki válogathatott a neki tetsző foglalkozások között. Számos értékes munka készült, amelyek a szeptemberi Őrangyal-foglalkozáson kerülnek majd kiállításra. Az esti kiértékelés először kiscsoportban, majd plénumban történt. Minden résztvevő oklevelet is kapott. A nap élőzenés bulival zárult Egyed Laci bácsi és Karcsi bácsi jóvoltából. Együtt táncolt mozgássérült, értelmi fogyatékkal élő és egészséges.

A következő napon sportnapot tartottak. Akár az előző nap, ekkor is több kínálat volt: foci, kosár, ping-pong, kötélhúzás, lábtenisz, labdázás, malmozás, sakk, kártya, társasjátékok, skander, tolókocsi verseny, tolókocsis akadályverseny, kosárdobás. Nagyon mozgalmas volt ez a nap és számos új területen próbálhatták ki magukat a résztvevők. Minden résztvevő jelképes papírérmet kapott a sportnapi részvételét díjazva.  A tábortűz körüli éneklés szintén élménygazdag színfoltja volt a tábornak.

Az utolsó napon a Sopárkút Panzióban Szőcs Eleknek köszönhetően minden érdeklődő lovagolhatott. Ez nagy élmény volt mindannyiuknak és a résztvevők többsége élt is a felkínált lehetőséggel. A program folytatásaként kiscsoportokban fedték fel a nagy titkot, ki kinek volt az őrangyala, védence. Sok szép élmény kötődött ehhez a játékhoz és többen készítettek képet a védencükkel, őrangyalukkal. Ezt követte a nagy kiértékelés, amikor az önkénteseknek megköszönték munkájukat, volt aki megosztotta érzéseit, énekeltek és útravalóul mindenki kapott egy őrangyal-imát. Csodálatosak voltak a meleg búcsúszavak, a csendes kérések, hogy újra találkozhassanak majd a résztvevők.

A közös csoportkép elkészítésével zárult a 2007-es Őrangyal-tábor. Hosszas búcsúzás után elcsendesedett a hely és maradtak azok, akik a magját képezték a tábornak: a szervezők és önkéntesek. A kiértékelő során sok jó ötlet, javaslat is megfogalmazódott az Őrangyal-program jövőjéről.

Végezetül köszönet illeti azokat a nagylelkű támogatókat, akik lehetővé tették, hogy létrejöhessen az első Őrangyal-tábor.
 
Fő támogatók:
ANT – Országos Ifjúsági Ügynökség
Csíkszereda Megyei Jogú Város Tanácsa
Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala
Hargita Megye Tanácsa
Román Kereskedelmi Bank (BCR)
 
További támogatók:
Heineken Romania Rt; Hunguest Hotel Fenyő Csíkszereda; Vitos Kerámia Kft; Contrast Kft; Lemeco Rt; Har Pack Rt; Avanti Kft; Topo Service Rt; Huron Kft; Emer-Com Kft; Gerkon Kft; Comat Rt; Terra Constructii Kft; Tectum Kft; Vest Mod Kft; Erkom Kft;

Secuiana Rt; Euro-Tank Kft; Melinda Impex Instal/ Pál Zoltán Alapítvány; Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal; Gyergyó Területi RMDSz; Szent Miklós Társaság, Gyergyószentmiklós; Városgazdálkodási Vállalat, Gyergyószentmiklós.

Támogatásukat a szervezők ezúttal is köszönik!