Sikeres összefogás a hátrányos helyzetű gyermekekért

November 17-én egyházmegye szinten 180.797 lejt adományoztak a hátrányos helyzetű gyermekek számára a katolikus templomokban.

Idén több ízben megmutatta az erdélyi közösség, hogy együtt tud érezni a nélkülözőkkel. Ilyen volt az évek óta zajló Szent Erzsébet-gyűjtés: november 17-én egyházmegye szinten 180.797 lejt adományoztak a hátrányos helyzetű gyermekek számára a katolikus templomokban.

Hagyománnyá vált már, hogy Árpádházi Szent Erzsébet ünnepéhez közel eső vasárnapon a Gyulafehérvári Caritas, a katolikus egyház szeretetszolgálata, gyűjtést szervez a templomokban. 2012-ben az idősek javára gyűjtöttek, akkor 167.244 lej gyűlt össze amelyet az otthoni gondozásban, mozgáskompetencia-fejlesztésben és a betegközvetítő szolgálatot igénybe vevő idősek gondozási költségeinek támogatására,  valamint a legrászorultabbak embertelen körülményeinek javítására fordított a szervezet.

Idén sikeresebb volt a gyűjtés, több mint 13.000 lejjel több gyűlt össze, azaz 180.797 lej. Szükség is van erre, hisz ezernél is több, valamilyen okból hátrányos helyzetű gyermeken segít a szervezet, hogy milyen formában, arról Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas Szociális Gondozásának ágazati igazgatója számol be:

– Ha segélyről beszélünk, akkor első hallásra a különféle adománycsomagot értjük, legyen az élelem, ruházat, vagy pénzbeli segítség. Ez az azonnali, de minimális szükségletek kielégítését jelenti, ez lehet, hogy pillanatnyilag megoldja a szükséget szenvedők problémáját, de ettől még a szegénység megmarad, és az akinek adtuk függővé válik és nem tud kitörni abból az állapotból amiben van. Szegénységet jelent viszont az is, hogy annak a gyermeknek, fogyatékkal élőnek, romának nincsen meg a lehetősége, hogy ugyanolyan bánásmódban részesüljön mint jobb módban élő kortársainak.   Szervezetünk olyan programokat nyújt a gyermekek és fiatalok számára amely a hosszútávú felzárkoztatást hivatott szolgálni. Erdély-szerte több ilyen programot működtetünk: vannak családtípusú gyermekotthonaink is, de rendszeres nappali foglalkoztatók is hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok számára. Nevelő és megelőző foglalkozásainknak az a célja, hogy megelőzzük a mély szegénységet, egészséges és életrevaló fiatalokat neveljünk, akik képesek kitörni  hátrányos helyzetükből.

Köszönjük adományaikat!