Sikeres volt a nyári gyerekfoglalkoztató Csíkszeredában

A már hagyományosnak számító csíkszeredai Szent Imre Ifjúsági Központban megszervezett nyári gyerekfoglalkoztató központi témája az idén az iskolai erőszak megelőzése volt. Július 31. és augusztus 4-e között a különböző témakörök szerint felépített foglalkoztatókon általános iskolás gyerekek vettek részt naponta 9-15 óra között. 

Az egyhetes foglalkozás fő célja, hogy a gyerekek olyan ismeretek birtokába jussanak, amelyek megkönnyítik számukra felismerni és kezelni az iskolai környezetükben történő erőszakos viselkedést. Törekedtünk arra, hogy a gyermekek olyan módszereket tanulhassanak, amellyel megelőzhetik, vagy elkerülhetik az erőszakos viselkedést. Természetesen nem úgy, hogy “visszaütnek”, hanem különböző stratégiákat alakítanak ki, mint például a térigényre való odafigyelés, veszélyhelyzetek felismerése, a test jelzéseire való figyelés, kizárás, figyelmen kívül hagyás.

A tábor minden napja egy sajátos nevet viselt, így például a hétfői nap az ismerkedésről, együttműködésről, csapatszellem erősítéséről, valamint az értékszerződés alkotásáról szólt. Kedden a szerepjátékok napja volt, amellyel a célunk érzékenyíteni a gyermekeket arra, hogy ahogyan viselkednek, kihatással van rájuk. A továbbiakban szót ejtettünk arról, hogy ki hogyan, milyen tulajdonságok által válhat valamelyik szerep áldozatául. A szerda az érzelmek napja nevet viselte, és azért szántunk erre a témakörre is egy napot, mert azt tapasztaljuk, hogy a gyermekek nem mindig tudják “megfogni”, amit éreznek, ami szorongáshoz, belső feszültséghez vezethet. A következő napon az energia modulációra fektettük a hangsúlyt, vagyis szerepjátékokkal és különböző játékokkal feldolgozva lehetséges módszereket ismertettünk meg az erőszak megelőzésre.

A tábor ideje alatt hangsúlyt fektettünk a kreativitásra, amire a Művész- és Játéksarokban volt lehetőségük, valamint az egészséges életmód népszerűsítésére, így alkalmuk adódott a boxolást kipróbálni, megismerkedhettek a jóga alapelveivel és kedvet kaphattak a Zumba ritmikus-táncos mozdulatok gyakorlásához. Ezen túl fontosnak tartottuk a relaxáció gyakorlását, hogy ez által tudják kontrollálni érzéseiket, evezetni energiáikat. 

További képeket a rendezvényről IDE KATTINTVA találnak.

A rendezvényt Hargita Megye Tanácsa támogatta:

(Székely Szende)