Sikerrel zárulnak a Vodafone Románia Alapítvány által támogatott projektek

A Gyulafehérvári Caritas és a Vodafone Románia Alapítvány közötti négy évnyi gyümölcsöző együttműködés során sikerült olyan rendszereket kidolgozni, amelyeknek során a mobil tehnológia felhasználásával javult az otthoni szociális és egyészségügyi gondozás minősége, illetve a beteg emberek élete is könnyebb lett.

A Vodafone Alapítvány által a Connecting for Good program keretében három újszerű tevékenységet, szolgáltatást indított el és működtetett sikeresen a Caritas: az idősek távfelügyelete – pánikgombos telefon, speciális sebkezelés, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők távvizsgálata. A következőkben a két első tevékenység zárásaként vesszük számba az eredményeket, míg az utóbbi program az alapítvány támogatásával tovább folytatódik.

Idősek távfelügyelete

2012 óta a Gyulafehérvári Caritas gondozottai közül több, mint 500, otthoni gondozást igénylő személy vett részt. A 60-90 év közötti, Fehér, Kovászna, Hargita, Hunyad és Maros megyében élő idős, beteg személyek egy-egy, úgynevezett pánikgombbal ellátott telefonkészüléket kaptak, amelynek köszönhetően szükség esetén egy gombnyomással értesíthették a Caritas betegápoló munkatársait, akik ugyancsak a Vodafone által rendelkezésre bocsátott telefonokon fogadták a segélyhívást, és azonnal fel tudták venni a segélykérővel a kapcsolatot.

Több olyan eset fordul elő, ahol nem feltétlenül az otthoni gondozásra van igény, hanem csupán  biztonságérzetre, hogy ha valami baj van, legyen, akihez forduljanak az egyedülálló, beteg emberek. Az együttműködés során több száz idős személyt sikerült „visszakapcsolni” a magányból a mindennapi életbe a pánikgombbal elátott telefonkészülékek segítségével.

A program tartalmazta az érintett személyek rendelkezésére bocsátott telefonkészülékeket, azok havi bérletének költségeit, valamint a nyomon követéshez szükséges technikai eszközök folyamatos fejlesztését.

Speciális sebkezelés

A program 2015. augusztusában indult és jelenleg tizennégy egészségügyi szakápoló, két sebszakértő speciálisan, a programnak kifejlesztett táblagépes applikáción keresztül követheti a kezelések eredményeit, a sebgyógyulás folyamatát.

Krónikus sebek a test bármely részén kialakult olyan hám- és szövethiány, amely több mint 6 héten belül nem gyógyul. A krónikus, nem gyógyuló sebek esetében a szövetek újraképződése nem következik be. Ennek oka lehet fertőzés, vérellátási elégtelenség, felfekvés, alultápláltság, anyagcserebetegség, immundeficiencia, cukorbetegség, stb.

A krónikus, fekélyes sebektől szenvedő betegeket első ellátásuk alkalmával regisztrálják egy közösen használt rendszerbe, ezt követően fényképekkel dokumentálják a kezelt felület gyógyulásának folyamatát. Ugyanakkor az applikáció segítségével az ápolók megoszthatják egymással a kezelések alatt szerzett észrevételeiket, tapasztalataikat.

A projekt révén a szervezet szakápolói hozzájutnak az ápolásban szükséges anyagokhoz, kötszerekhez, a pontos diagnózis megállapítására és gyógyulási folyamat követésére 14 darab táblagépet használnak. A modern sebkezelésben összesen 38 településen, több mint 300 beteg részesült.

Telemedicína – egy megoldás a szív-érrendszeri betegséggel küzdőknek

A 2012-ben rajtolt Telemedicína projekt olyan embereknek kínált megoldást, akik szív-érrendszeri betegségben szenvednek, de nincs szakorvosi rendelő számukra elérhető távolságban, vagy éppen anyagi okokból nem vehetik igénybe a szükséges szakellátást. Lehetővé tettük, hogy a beteg úgy vegyen részt vérnyomásmérésen és EKG vizsgálaton, illetve úgy kapott kezelési javaslatot egy szakorvostól, hogy ki sem kellett lépnie az otthonából.

A vérnyomásmérés egy olyan eszközzel történik, amely rögzíti az adatokat, és okostelefonok segítségével továbbítja a szakorvosi központba. Az EKG-vizsgálathoz egy HeartView nevű szerkezetet használnak, mely modern technológián alapul, és kis mérete folytán könnyedén alkalmas a betegek otthoni vizsgálatára. A rögzített EKG-görbék a szakorvos a távolság ellenére azonnal kiértékelheti.

A programnak köszönhetően az elmúlt egy évben több, mint 1100 EKG méréssel járultunk hozzá a szív-érrendszeri betegségek súlyosabb következményeinek kialakulásához.

A Gyulafehérvári Caritas és a Vodafone Románia Alapítvány közös projektjének köszönhetően számos kedvezményezett részesült olyan szolgáltatásokban, amelyek megkönyítették nemcsak a gondozottak mindennapjait, felgyorsították a gyógyulás folyamatát, hanem hozzájárultak az ápolók hatékonyabb munkávégzéséhez. A program nyújtotta mobil technológiák felhasználásának köszönhetően a szervezet innovatív és minőségi szolgáltatást nyújthat.