Sikerült felkelteni a figyelmet! Interaktív élmény- és játékpark

Mindannyian mások vagyunk! – tapasztalhatta meg mind az 530 gyerek és felnőtt, aki május 19-én részt vett a Gyulafehérvári Caritas Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató sérüléssel élő fiataljaival, munkatársaival és húsz önkéntessel az idei figyelemfelkeltő napon a csíkszeredai Vár téren. A hetedik alkalommal szervezett rendezvény célja elősegíteni fogyatékkal élő embertársaink beilleszkedését, elfogadását.

A már ismert rendezvényre óvodás, iskolás csoportok látogattak el. Az érdeklődők saját élményekkel távozhattak, a fogyatékossági típusokkal járó nehézségeket más-más szigeten tapasztalhatták meg: milyen a hallás, látás nélküli mindennapi élet, hogyan boldogulnának, ha korlátozott lenne a mozgásunk, ha lassabban gondolkodnának vagy ha bonyolultabban valósulna meg a kapcsolatteremtés.

Az idei év rendezvényének védnőkeként Papp Róbert Florián cselgáncs Balkán-bajnok a Mozogjunk együtt szigeten várta a játszani kívánó gyerekeket. A Kerekesszékes akadálypályánál mozgássérült animátorok avatták be a kíváncsiakat a különböző nehézségek legyőzésére alkalmas trükkökbe, és megmutaták, hogyan lehetnek jó segítők. A Csend szigetén a siketek jelnyelvével lehetett ismerkedni.

A Láto-más szigetén az érdeklődők kipróbálhatták, hogy hogyan lehet boldogulni, felsimerni a dolgokat a tapintásra, szaglásra, ízleléres, hallásra, vagy a „látó” társaikra hagyatkozva. A Lassabban tanulok, de még így is kitartó vagyok szigeten a résztvevők az értelmileg akadályozott és autizmussal élőkkel találkozhattak, akik a közös együttlét során betekintést engedtek az életükbe. A Manók szigetére a legkisebb látogatókat várták a szigetlakók, itt közös ügyességi játékokon vehettek részt az óvodások, kisiskolások. Az Élőkönyvtárban az „olvasóknak” mozgássérült személyek válaszoltak a legmerészebb kérdésekre.

A szigetek animátorai tagjai a Manó Tanodának, a Romániai Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének, valamint a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetének. A rendezvény létrejöttét Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala támogatta.

(Bedő Krisztina)