Sokszínű Caritas – visszatekintő

2015 elején az elmúlt egy év történéseire szeretnénk visszaemlékezni, kiragadva egy-két jelentősebb eseményt. Ebből merítkezve vágunk neki az új év kihívásainak, kívánva minden partnerünknek, munkatársainknak és önkénteseiknek Istentől megáldott boldog Új Esztendőt!

Ebben az évben jubileumot ünnepel a Caritas, hiszen 25 éve dolgozunk a helyi közösségekért, az elfelejtett idősekért, a szegény gyerekekért, a társadalomból kirekesztett fogyatékkal élőkért. Ezt a sokszínűséget, változatos és sokrétű tevékenységet szerettük volna megmutatni 2014-ben is minden megmozdulásunkon, ahogyan dr. Márton András, a szervezet igazgatója fogalmaz: Láttatni, hogy az irgalmas szeretet művei élnek, bontakoznak, erősödnek erdélyi közösségeinkben, megannyi súlyos, borúlátó, vagy éppenséggel romboló fennhang ellenére.


A kihívásokra válaszolva minden évben előbbre lépünk egy kicsit, így sikerült májusban útjára indítani a kórházi ápolók szakképesítését célzó nagyobb horderejű projektünket, amely jelenleg is 13 megyében zajlik, Marosszentgyörgyön pedig a „Hand in Hand” programunkat indítottuk, amelynek, számunkra újszerű célja a kultúrák közti kapcsolatok építése, etnikumok találkoztatása.

Júniusban újabb Caritas-központ nyílt Gyergyószentmiklóson, helyet adva a különféle képzéseknek és mozgáskompetencia fejlesztésnek, szintén júniusban nyitotta meg kapuit Búzásbesenyőben a Gondviselés Háza Idősek Otthona, szeptemberben pedig felszenteltük Székelyudvarhelyen a Kolping szervezet által átadott, majd bővített épületet, ahol a későbbiekben a Szent Lukács Palliatív és Fejlesztési Központ fog működni.

Említésre méltó a tavalyi önkéntes táborunk is, júliusban Gyergyószentmiklós szépítésén dolgozott közel 200 önkéntes, ahol a fizikai segítségnyújtás mellett a gyermekek vakációztatásában és az egyedül élő, idősek háztáji segítségnyújtásában is részt vettünk. Ősszel, immár nyolcadik alkalommal rendeztük meg Csíksomlyón az „Együtt a fogyatékkal élőkért” konferenciánkat, amelyre egyre többen jönnek el. A szeptemberi főegyházmegyei szociális fórumon a szociális tevékenységet végző szervezetekkel, közösségekkel az elmúlt három év közös munkáját értékeltük ki, és a további együttműködés formáit is körvonalaztuk a Főegyházmegye Szociális Karitatív Bizottságának keretében.

Munkánkat a tavaly több díjjal is elismerték, amelyek elsősorban kollégáink és önkénteseink áldozatvállalásának köszönhető. Márciusban az OMV-Petrom társaság gáláján kiválósági díjat kapott a petrozsényi „Skill Up for the Future” fiatalok helytállását támogató program, augusztusban Orbán Viktor, Magyarország Miniszterelnöke a szervezetünket a Külhoni Magyarságért Díjjal tüntette ki, októberben Orbán Balázs díjjal tüntették ki Ludescher Lászlót, szociális ágazati igazgatót, és a Vodafone Románia Alapítvány gáláján a „Mobile for Good” díjat a medikális és szociális ágazatunk kapta „Egyedül otthon a telefonnal” elnevezésű programjáért.

Felhívásainkra, az elmúlt évben az emberek több ízben is megmutatták, hogy szolidárisak a nehéz helyzetben lévő társaikkal. Két egyházmegyei gyűjtést szerveztünk természeti katasztrófák miatt a távoli vidékeken bajbajutott embertársaink megsegítésére: a 2013-as novemberi tájfun Fülöp-szigeteki áldozatainak, és májusban Bosznia-Hercegovinát és Szerbiát elöntő árvíz károsultjainak. A hívek adománya az újjáépítésben került felhasználásra a Caritas Internationalis közvetítésével.

Fontos számunkra, hogy környezetünk értékelje munkánkat és a helyi közösségek bekapcsolódjanak a szeretettevékenységbe, amelyet végzünk. Erre kértünk mindenkit az évről évre megismétlődő kampányainkban is: a „2% a Caritasért! 2% értük!” adófelajánlási kampányban„Egymillió csillag a szegényekért” akciónkban, amelyet 2014-ben már 18 településen szerveztünk meg, azért, hogy szegény családok és magára maradott öregek számára tegyük szebbé a karácsonyt, a hagyományos Szent Erzsébet-gyűjtésben, amelyet ez alkalommal idős és beteg testvéreinket segítő otthoni beteggondozó szolgálat tevékenységének a támogatására kértük. A kampányokba való bekapcsolódás és az eredmények megerősítenek minket abban, hogy az a tevékenység amit végzünk nem hiábavaló.

Szükség is van erre, hiszen pénzügyi szempontból nem kezdődött jól a 2014-es év szervezetünk számára, közel 300.000 euró állami támogatás elvesztésével kellett számoljunk. Programjainak működtetéséhez szükséges anyagiakat a helyi, illetve megyei önkormányzatok, a központi adminisztráció támogatásának köszönhetően, valamint szervezetünk nem kis erőfeszítése révén sikerül előteremteni. Az állami szubvenció drasztikus csökkentése minden szakmai vagy adminisztratív indoklás nélkül történik, annak ellenére, hogy 15 éves együttműködésünk során nem merültek fel ilyen jellegű kifogások, és ahogyan már tapasztaljuk 2015-re vonatkozóan ez a megvonás még súlyosabban érinti egyes programjainkat.

Ettől függetlenül bizakodással tekintünk az elkövetkező évre és igyekszünk megtenni mindent annak érdekében, hogy továbbra is elláthassuk vállalt feladatainkat. A Caritas lelkisége a szolgálatra való készséget és kedvességet jelenti, amelyet munkatársaink és önkénteseink magukban hordoznak: Hála van a szívemben, hogy sokan vannak, akik nemcsak beszélnek, hanem a cselekvő szeretet útján haladnak – vallja Sajgó Balázs, a Gyulafehérvári Caritas lelki igazgatója.

(Molnár József)