Szabadidős tevékenységek margójára

A Gyulafehervári Caritas Maros megyei Családsegítő szolgálata július 25-én állatkerti látogatást szervezett 19 kisiskolásnak Csejdről és Hármasfaluból.

Sokan közülük életükben először voltak állatkertben, sokan a városban, Marosvásárhelyen sem jártak még. Különleges élmény volt számukra a más település gyerekeivel való találkozás, 9-11 éves gyerekek lévén érdeklődéssel fordultak egymás felé. Az állatkert jóvoltából idegenvezetésben is részünk volt, ami egy kis csapatösszerázó beszélgetéssel indult. Sétánkat Ildikó vezette végig az állatkerten: első lépésként csapatokra osztotta őket kontinensek szerint, és minden csapat kapott egy feladatlapot kérdésekkel, amikre az állatkerti séta során – ha figyelmesek voltak – lejegyezhették a választ. Majd sorban haladva minden állat élőhelye előtt megtudtak fontos információkat és apró érdekességeket az ott élőkről. Így, többek között megtudták, hogy ki a legrégebbi lakója az állatkertnek, de azt is, hogy hívják az ott lakó hat medvét.

„Élmény volt a mai kirándulás a gyerekekkel a gyülekezőtől, a kisbuszban való utazáson át egészen az állatkerti sétáig és játszóterezésig. A kezdeti izgatottságuk a busz előtt, ahogy sapkájukat szorongatva kérdésekkel bombáztak, mindenre kíváncsian, rám is rám ragadt. Sokszor voltam az állatkertben, de most érdekes volt az ők kérdéseik és viselkedésük mentén végiggondolni a sétát”- mondta Szigyártó Adrienn, pszichológus, a csejdi csoport vezetője. “A több mint két órásra sikerült séta végére a sok ingertől és új információtól láthatóan elfáradtak, de mégsem annyira, hogy ne kapjanak a játszóterezés lehetőségén. Tökéletes alkalom volt ez a nap arra, hogy a megszokott környezetükből kimozdítva őket, új helyzetekbe is kipróbálják magukat, új emberekkel ismerkedjenek, új lehetőségekkel éljenek és mindeközben a szókincsük is bővüljön, mert biztosan először itt hallották (és az igazat megvallva én is) azt, hogy a szarvas agancsát úgynevezett “háncs” borítja és a játszótéren sokuk kedvenc játéka, mint utólag megtudtuk, a “csörlő” volt. Nagyon fontosnak tartom, hogy egy gyerek jól érezze magát a tevékenységeink során, legyen az korrepetálás vagy szabadidős program, mint ez az állatkerti séta, amely persze tele volt tanulási lehetőségekkel, de ugyanakkor maradandó élmény is volt. Szülőként is fontos, hogy együtt olyan tevékenységet végezzenek a gyerekkel, ami jó érzésekkel tölti el őket, legyen az közös játék, séta vagy akár együtt tanulás, mert itt, az együtt léten lenne a hangsúly, és az érzelmi tölteten. 

A nyár sok lehetőséget tartogat az élményszerzésre, pihenésre  és nem utolsó sorban a gyerekek fejlesztésre. Botos Noémi, gyógypedagógus szerin  a nyári szabadság, vakáció szükséges a gyerekeknek is. Teremtsünk számukra minél több a lehetőséget a felszabadult játékhoz, lehetőleg a szabadban. A szabadban eltöltött játék nagymértékben fejleszti a gyerekek nagymozgását, mely szükséges a gyerekek fejlődéséhez. A tanulási zavarok hátterében gyakran a mozgásfejlődés hiánya áll. A nagymozgások fejlesztése  vakációban is könnyen megvalósítható játékos feladatokkal. Nézzünk néhány ötletet:

  • ugróiskola
  • ugrókötelezés, labdázás,  csúszdázás, hintázás.
  • állati móka. Egy dobókockára különböző állatképeket ragasztunk. A dobókockával dobva az adott kép állatmozgását próbáljuk utánozni pl: menj úgy, mint a rák; állj úgy, mint egy flamingó; dobogj, mint egy elefánt stb.

Köszönjük a helyi önkormányzatoknak a programjaink szervezésében nyújtott segítségéért!

(Szigyártó Adrienn pszichológus és Botos Noémi gyógypedagógus)