Szabadlábon a tabuk börtönéből

Tini alapozón vett részt több mint hatvan székelyudvarhelyi serdülő a Családsegítő Szolgálat munkatársainak irányításával.

A prevenciós foglalkozások május végén indultak több csoportban a város különböző iskoláiban, ahol több tini számára fontos témát dolgoztak fel: énkép, párkapcsolatok, biológiai változások, szexualitás, fogamzásgátlás, nemi betegségek, drogok és egyéb szenvedélybetegségek (alkohol, dohányzás, kábítószerek stb.).

Sándor István és Török Emőke szociális munkások által irányított találkozók alkalmával rengeteg kérdésre kaptak választ a fiatalok, egyesek hangosan tették fel kérdéseiket, mások a felállított postaládát célozták meg az anonimitásuk megőrzése érdekében. A tematikák között személyiségfejlesztő és csapatépítő játékok voltak, hogy még inkább oldódjanak a fiatalok. Az étkezések sem hiányoztak a foglalkozásokról, hisz korgó gyomorral nem igazán tudnának a témára koncentrálni.

A Tini alapozó elnevezésű projekt koronája a marosvásárhelyi kirándulás volt, ahol mintegy 50 tini magára öltött egy-egy figyelemfelkeltő pólót (a drog, alkohol, nemi betegségek ellen) és meglátogattuk az ifjúsági börtönt, állatkertet és a víkendi strandot.

A fiatalok nagy megdöbbenésére megnyílt a börtönajtó és betekintést nyerhettek a helyi pszichológus segítségével a fiatalkorú börtönlakók életébe. A nagy megdöbbenés a Somos tetőig tartott, hisz 11 rab megfelelő kísérettel egy közös pikniken vett részt a tinikkel, akik rengeteg kérdéssel bombázták az olykor naivitásuk miatt elítélt kortársaikat. Lazításként vegyes csapatokat alkotva egy vízzel töltött bajnokságon vehettek rész mindannyian, ami segített leküzdeni a nagy forróságot. Végül közösen tekintették meg az állatkertet, majd elváltak az útjaik, ki-ki ment a saját útjára.

A délutáni program az évszaknak megfelelően alakult, hisz mindenki hűsíthette a felkavarodott gondolatait a víkendi strandon, majd a hazafele vezető úton népdal, szavaló és viccmondó vetélkedők zajlottak.

A programot a Székelyudvarhelyi Önkormányzat támogatta. Köszönöt azért, hogy idén sem feledkezett meg a serdülőkről, hisz kellő információk, felkészítők nélkül nem tudja megtanulni, hogy felelősséget vállaljon tetteiért és elfogadják azok következményeit. Tanulmányok igazolják, hogy minél fejlettebb a gyermek szexuális kultúrája, annál később kezd bele annak gyakorlati alkalmazásába. És fordítva: minél később kezdi el, annál nagyobb a felelősségtudata. (Sándor István)