Szakképzett növénytermesztők

Átvette oklevelét az a 17 növénytermesztő szakember, akik a Gyulafehérvári Caritas Sepsiszentgyörgyön indított szakképesítésen vettek részt. 

A képzést a résztvevők kérésére szervezte meg Kovászna megyében a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztési Képzési központja. A kezdeményezők szerint igény van az ilyen jellegű tanfolyamokra, mert egyre többen költöznek ki falura, kezdenek hozzá a kertészkedéshez, de a gyakorló gazdák is szívesen tanulnak, tesznek szert új tudásra.

A 150 órás képzés áprilisban indult, 50 óra elméleti oktatást, 100 óra gyakorlatot foglalt magába, kertészmérnök szakmai vezetésével.

A képzés keretében a résztvevők gyakorlati ismereteket szerezhettek a talajtanról és a növénytermesztéshez szükséges feltételekről, a vetőmag előállításáról, beszerzéséről és tárolásáról, a szántóföldi növénytermesztésről, növényvédelemről, a gyógy-, dísz- és fűszernövényekkel kapcsolatos tudnivalókról, gyümölcstermesztésről, betakarításról, szárításról és feldolgozásról.

A képzést és sikeres vizsgázást követően a résztvevők a Munkaügyi és a Tanügyi Minisztérium által elismert oklevelet kaptak.

A Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztési képzési központja több éve szervez szakképesítő tanfolyamokat. Célja segíteni a vidéki és városi embereket, hogy ismereteiket bővítsék bizonyos szakterületeken, ezáltal megfelelő munkaerőt képezzenek, illetve biztosítsák a kisléptékű gazdaságok fennmaradását.

Az előadások során felhívták az érdekeltek figyelmét a mezőgazdaságban rejlő lehetőségekre, a kisgazdaságokban megtermelt javak és a hozzáadott értékek fontosságára, a környezettudatos magatartásra.