Szakmai találkozó a romák helyzetéről

Az egri Eszterházy Károly Főiskola Roma Szakkollégium hallgatóit fogadta a Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálata 2015. május 13.-án, Gyergyószentmiklóson egy közös szakmai találkozóra.

Az egri főiskolái hallgatók egyhetes közösségépítő úton tartózkodtak Marosfőn, mely programjukból egy napot arra szántak, hogy ismerkedjenek egy gyergyószentmiklósi civil szervezet tevékenységeivel, valamint a helyi roma kisebbség helyzetével.

Találkozónk során a tevékenységeink bemutatása után laikus és szakmai szempontokon keresztül vizsgáltuk meg a helyi cigányság helyzetét, valamint a kisebbségi identitás és előítéletek jelenségeit. Továbbiakban Mezei Attila, a téglagyári romákkal való munkásságáról tartott átfogó élménybeszámolójából láthatóvá váltak az olyan lehetőségek is, melyek előbbre vihetik a romák felzárkóztatását, valamint a roma-magyar együttélést.

A közös találkozó beszélgetései során örömmel láttuk, hogy létezik Magyarországon a felsőoktatás területén egy aktívan működő szervezeti hálózat, mely komoly munkát fordít tevékenységei által a roma hallgatók felzárkóztatására, valamint a roma kultúra széles körben való megismertetésére (http://ekfromaszakkoli.hu/ekf_roma_szakkollegium_bemutatkozunk.html)

A vendéghallgatók új tapasztalatokkal, ötletekkel gazdagodtak és feltöltődve zárták a közös találkozót.

(Péter Róbert)