Szakmai tapasztalatcsere

Március 25-én a “Mindenki mindenkiért – Integrált szolgáltatások a székelyudvarhelyi hátrányos helyzetű közösségek felzárkóztatásáért” EGT alapokból finanszírozott projekt keretében a Gyulafehérvári Caritas udvarhelyszéki munkaközössége, illetve Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának Szociális osztályáról érkező munkatársak szakmai látogatáson vettek részt Sepsiszentgyörgyön, majd Bölönpatakán.

Elsőként Sepsiszentgyörgyre, az Őrkő negyedben található Ringató – Biztos Kezdet Gyerekházba látogattunk el, amelyet már 5 éve vezet sikeresen az “Esély” Lelki Egészségvédő Egyesület. A mikróbusznyi delegációt Papp Ágota központvezető és szociálpedagógus fogadta és egy 2 órás szakmai találkozó keretében elmesélte a kezdetektől napjainkig a központ legfontosabb tevékenységeit, buktatókat és sikereket. A Ringatóban korai nevelő és fejlesztő program működik, leginkább az utcában lakó roma nemzetiségű, nehéz sorsú édesanyák és gyerekeik számára. A program sikerét az is jól tükrözi, hogy egyrészt a koronavírus-járvány okozta korlátozások végett, másrészt a megnőtt érdeklődésnek köszönhetően tavaly ősszel a központ már korlátozott létszámmal fogadja a klienseket, ami azt jelenti, hogy sokkal nagyobb az igény rá, mint ahány kismamával és kisgyerekkel tudnak érdemben foglalkozni, ez pedig az első évekhez képest óriási eredménynek tudható be.

Sepsiszentgyörgyről Bölönpatakára vettük az irányt, ahol Sikó Imre polgármester és az önkormányzat munkatársai fogadtak a Bölönpataki Szociális Központban, ahol egy, már lezárult projekt eredményeit ismertették. Elmondásuk szerint a bölönpataki romák nagyon fegyelmezett és céltudatos közösséget alkotnak, éppen ezért zárult sikerrel az ott indított felnőtteknek szóló kompetenciafejlesztő képzés, amellyel a munkaerőpiacon való elhelyezkedést igyekeztek serkenteni. A központ után meglátogattuk a helyi, felújított helyi gyülekezeti házat, amelyben ott jártunkkor is zajlottak az emeleti munkálatok, ahol a helyi roma közösség vezetője elmondta, hogy a bölönpatakiak nagyon vallásosak, talán ezért is egyszerűbb a velük való közös munka.

A tapasztalatcsere itt nem ért véget, ugyanis utunkon elkísért és Barótón pedig előadást tartott Sentes Norbert a Gyulafehérvári Caritas projektmenedzsere, aki a „DARE” projektről ás azon belül a diákparlament és SOLE programokról mesélt a csapatnak.

A szakmai körút azért volt fontos, mert a Mindenki mindenkiért projekt keretén belül Székelyudvarhelyen nagyszabású, 26 hónapos projekt vette kezdetét idén januárban, amely során a Budvár negyedben korai nevelő központot fogunk létrehozni, szakmai kompetenciaigazoló program indul a felnőttek részére, a diákok és óvodások számára nyári táborok, de szociális mosodát és általános egészségügyi felmérést is kezdeményezünk a közösségben. A begyűjtött jó tapasztalatok, élmények, a know how mind-mind segíteni fogja munkánkat. A következő hónapokban más romatelepeken működő szociális szolgáltatókkal fogunk találkozni Marosszentgyörgyön és Kolozsváron is.

 

Fancsali Barna
Kommunikáció és PR felelős