Szakmaszemlén az Iránytűsök

Az Iránytű a munka világába program Szakmaszafarijának célja a különböző cégek, munkahelyek, munkakörnyezetek bemutatása a pályakezdés előtt álló fiataloknak. A Szakmaszafari legújabb állomására csütörtökön került sor Gyergyószéken. Az alábbiakban Garai-Balázs Levente ifjúsági mentor beszámolója olvasható.

Mára két cég volt betervezve. Csupa fiúcsapattal voltunk, mind a kilencen végzősök. Az első, a Modus Vivendi egy fémfeldolgozó vállalkozás. Itt láthattunk számítógép-vezérelt plazma-lézervágó gépet, ami különböző vastagságú fémlemezekből vág ki bármilyen formát, emellett intelligens, ugyancsak számítógép-vezérelt, 3 dimenzióban hajlító gépet, hegesztőrobotot stb. A vezető elmondta, hogy vár legalább 3 fiatalt, aki ott szeretne dolgozni hosszú távon. A feltételeket is közölte és a fizetési lehetőségeket is tisztázta.

Ez élmény volt a fiúknak: a modern, tiszta műhely, a több százezer eurós gépek…

A második cég a Tig-Rad építő munkatelepe volt, mely a ditrói volt bentlakás, jövőbeli iskola épülete. Nagy, régi, szép épület, belső-külső felújítás alatt. Egy álltalános építésvezető és a helyi munkavezető ismertette a munka fázisait. A fiúk közt többen voltak, akik már dolgoztak ilyesmivel, de most hallottak újszerű dolgokat, szakmai eljárásokat, technikákat, amikről nem tudtak. Újszerű volt az „emberi” bánásmód, azaz, hogy az újoncokat tilos „cseszegetni”.

Ugyancsak vonzó, a fizetés mellett, hogy nyári időben csak heti négy napot dolgoznak.

Innen átmentünk egy másik telepre, ahol egy régi ház bontását nézhettük meg, úgy, hogy ez egy másik helyszínen ugyanabból az anyagból, ugyanabban a stílusban újjá lesz építve tájházként.

A fiatalok néhány kérdést is tettek fel, de ami fontosabb volt, hogy biztató és konkrét információkat hallottak első kézből, és találkoztak olyan ismerőssel, akiről tudták, hogy „menő” és látták, hogy ott dolgozik. Vagyis „ha neki jó, nem lehet olyan rossz.”

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Implemented by:

Working together for a green, competitive and inclusive Europe