Székelyföld közel ötven romatelepe kerülhet címlapra

„Katasztrófahelyzet van, és ilyenkor azonos az eljárás, függetlenül, hogy mélyszegénységben élők-e az érintettek, vagy mások: az elsősegélynyújtás a kezdet, az emberek számára a tárgyi feltételeket és a pszichológiai támogatást kell biztosítani, mert az élet nem áll meg” – így fogalmaz Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas szociális ágazatának igazgatója. A szervezet harminc éve alatt szociális téren szerzett tapasztalatait ajánlja fel, munkatársaival együtt, ebben a helyzetben. Mint mondja, világossá vált a napokban, hogy a kollégák bár tapasztalatot szereztek a mélyszegénységben élők felzárkóztatásában, délutáni iskolákban, közösségi facilitálások során, speciális képzésükre is sor kell kerüljön, hisz a segítő szakmának egy külön ágazata a traumát szenvedettek támogatása, a krízisintervenció. Ugyanakkor ez a katasztrófa egy intőjel: Székelyföld hozzávetőleg ötven romatelepének bármelyike kerülhet hasonló esettel címlapokra. „A romakérdés kényes téma, sok településen azt gondolták, az a jó, ha a mélyszegénység a folyón túl van, az érintettek gettóban élnek és nem zavarják a többséget. Kiderült, ez egy időzített bomba, amely mindannyiunkat elérhet.”

Fotó: Szilágyi Dalma – Hargita népe

Az igazgató úgy látja, a csíkszeredai eset kapcsán született mély emberi szolidaritás bizonyíték arra, hogy tudatosult: felelősek vagyunk egymásért. „Ez mindenek ellenére egy kegyelmi pillanat, a szolidaritást felhasználva, a bajba jutottakkal együtt lehet lebontani azokat az előítéleteket, amelyek mindkét közösségben jelen vannak. Ugyanakkor ahogy ezt a problémát kezeljük, az precedens értékű lesz: vagy elrettentő példa, vagy minta, amellyel a hasonló erdélyi beavatkozásokat is végezhetjük” – fogalmazott Ludescher, jelezve: „arra kell figyelnünk, hogy a roma közösséggel együtt, tagjait felnőttként kezelve szülessen megoldás. Ez az út hosszabb, és nehezebb, közös hangot kell találniuk az érintetteknek, önkormányzatnak és azoknak a civil szervezeteknek, amelyek e téren tapasztalatokkal rendelkeznek. A fejlődést visszahúzó szegregációt fel kell számolni, oly módon, hogy abból a többségi közösségnek is előnye származzon hosszú távon. Ennek érdekében az érzékenységét, pozitív hozzáállást fenn kell tartani. Szakembereink, tapasztalatunk révén ebben mi segítségünket ajánljuk.”

Balázs Katalin