Székelyföldi Akadémián a fenntartható gazdálkodásról

Október 26-án a mezőgazdaságról és a székely falvak fejlesztéséről tartottak előadást többek között Bányász József és Ferencz Lehel a Vidékfejlesztés munkatársai.

A helyi értelmiség bevonásával tartanak előadásokat Székelyföld egy-egy településén különböző témákban, amely az adott vidék fejlődését segítik elő. A legutóbbi, gyergyóalfalvi találkozón a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés munkatársai is tartottak előadást.

Bányász József, a Vidékfejlesztés igazgatója a fenntarthatóságról, önellátásról és az emberi kapcsolatok szükségességéről tartott előadásában arra mutatott rá, hogy a vidéki embernek vissza kell térnie a természethez, saját magához és közösségéhez: „Soha nem volt ennyire kihelyezve a problémáknak a megoldása különböző támogatási rendszerek felé, mint most itt a Székelyföldön. Ezért gondolkodjunk el azon, hogy mi van nekünk, milyen eszközeink vannak, milyen problémáink és ezt mi magunk próbáljuk megoldani és akkor helyreáll a rend”.

Ferencz Lehel kertészmérnök biogazdálkodásról szóló előadásában a gyakorlati lehetőségekről beszélt. A kemény teleiről, hideg éghajlatáról ismert Gyergyói-medence kedvez bizonyos növényeknek és gyógynövényeknek, példának hozta fel a fekete ribizlit, amely alkalmazkodott a klímához és csak itt hoz minőségi termést: „A zord időjárás kedvez a fekete ribizlinek, szín és ízanyagaiban nagyon is gazdagítja.”

A fiatal kutató nemrég nyert pályázatot a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulásnál  A növényi kultúrák kórokozóinak és kártevőinek irtása a Gyergyói-medencében megtalálható növényvilágból nyert különféle biodinamikus oldatok használatával címmel, amelynek megvalósításához sok sikert kívánunk.

Molnár József