Székelyföldi Családok Napja

A családok világnapja kapcsán került megrendezésre a „Székelyföldi Családok Napja” címet viselő rendezvény, amelyet a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban tartottak Hargita Megye Tanácsa, a Caritas családsegítő szolgálata és Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság szervezésében

Az összejövetel közös szentmisével kezdődött, amelyet a családokért mutattak be a csíksomlyói kegytemplomban. Ezt követően a tanulmányi házba, valamint annak udvarára várták az érdeklődő családokat, ahol a gyerekeket már várta a Caritas családsegítő szolgálatának munkatársai által előkészített színes programkínálat.
Amíg a szülők a Hagyományos és modernizálódó család Székelyföldön című konferencián vettek részt, addig a gyerekek különböző ügyességi próbákon juthattak sikerélményekhez. Volt célbadobás, akadálypálya, a pattogatott kukorica-szívó verseny, tojástartó lottó, horgászás, zsiráfozás és más egyéb kézügyességet és koncentrációt fejlesztő játékok. A bátor jelentkezők a megmérettetések után minden versenyszámtól mosolygójelekkel távozhattak, amelyeket tombolákra válthattak be, és ezáltal nyereményekben részesülhettek. A játékok mellett a gyerekek részt vehettek ének- és tánctanuláson, valamint különböző kézműves-foglalkozások tették számukra még élvezetesebbé ezt a napot.
A finom ebéd után a szülők különböző témákban beszélgethettek szakemberekkel, így belátást nyerhettek többek között a gyerek- és serdülőkori problémákba, az alkoholizmus, valamint a családon belüli erőszak, sérült gyerek és szülő a családban, élet a nagycsaládban, energia-megtakarítás a háztartásban, valamint a gyermekotthonból kikerült fiatalok családalapítási nehézségeinek a témaköreibe. Amíg a szülők az előadásokat hallgatták, addig a gyerekeknek a Az én családom címmel meghirdetett rajzverseny zajlott, ahonnan szintén értékes nyereményekkel távozhattak a legügyesebbek.
A rendezvény szimbóluma egy tizenkét kilogrammos kenyér volt, amelyet Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke vágott fel, majd zsírral megkenve kínálták a résztvevőknek. A program zárásaként az Árvácska és a Mesehetes koncertjei következtek, amelyek feledhetetlen perceket szereztek kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
A program általános célja a családeszmény, a családban való gondolkodás terjesztése, valamint a nagycsaládok népszerűsítése volt. A Székelyföldi Családok Napjára több mint 70 család érkezett a három megye különböző pontjairól.
A Caritas családsegítő szolgálata nevében köszönetet mondunk a Hargita Megye Tanácsának, és reméljük, hogy a jövőben is megmarad a jó együttműködés a három intézmény között. (Haszmann Éva)