Személyes történetek – mozgáskompetencia fejlesztés

 A 21 éves F.Sz. Almás községben lakik. Autóbalesetet szenvedett 2013 augusztusában, aminek következtében teljes gondozásra szorul. A súlyos fejsérülés miatt hosszabb ideig kómában feküdt, ami még súlyosbította helyzetét. Édesanyja egyedül neveli, három nagyobb testvére és egy kisebb testvére van. Hosszú kórházi kezelések után került kapcsolatba szervezetünkkel, szakápolásra és alapápolásra szorult. Lakhatási feltételeik sem megfelelőek egy kerekes székes beteg számára. Az édesanya a nehézségek, nehéz anyagi körülményeik ellenére megtesz mindent, hogy segíteni tudjon fiának gyógyulásában. Ezért mi segítettünk egy könnyen megközelíthető és használható fürdőszoba kialakításában, akadálymentesítettük a házba való bejutást is. Így otthonában is a Caritas szakemberei a mozgásfejlesztést megfelelőbb körülmények között tudják végezni.

 S. Magda nénivel 2014 augusztusának elején ismerkedtünk meg, agyvérzés és ezt követő jobboldali petyhüdt bénulás érte. Teljes érzéskiesése volt a jobb testfélen, mozgatni sem tudta azon testfél végtagjait és suttogva beszélt. Az eddig önellátó, aktív néni a férje ápolására szorult, és ez rettenetesen zavarta őt, így nagyon motivált volt az együttműködésre. Ezért egy tervet dolgoztunk ki, amelynek aktív végrehajtói ő és a férje lettek. A terv magába foglalta a heti egy alkalommal történő látogatást, amikor az együttmozgás alkalma alatt elemeztük a hétről hétre történő eseményeket. Szeptemberben Magda néni kezdte érezni a lábfejét és lábujjait, majd a keze ujjait. Napról napra javult az önálló mozgása is, mozgástere egyre bővült a nagyobb ízesülések szintjén is.

 B. Alpár, 40 éves fiatalember balesetet szenvedett, gerinctörés és gerincvelő sérülés   következtében alsó végtagjai lebénultak és a mellkasa is roncsolódott. Szeptembertől hetente egyszer jár központunkba mozgáskompetencia fejlesztésre. A meglévő mozgásfelmérés után, próbálunk olyan mozgáslehetőségeket közösen keresni, fejleszteni, melyek segítik az önálló életvitelben. Segítségünkkel megtanult a tolókocsiból átülni egy másik székre, onnan önállóan lemegy a padlóra és kevés segítséggel fel is jön. Alpár egyedül jön a foglalkozásokra, a számára átalakított autót önállóan vezeti és átül az autóból az előkészített kerekes székbe.

• Augusztus 27-én kaptam az agyvérzést, utána 12 napot a kórházban voltam Csíkszeredában. Amikor hazahoztak, nem tudtam semmit csinálni, a jobb felemet húztam magam után. Sokat segített Krisztina a tornával. Az első foglalkozáson próbáltuk az ujjaimat szétválasztani, de az ujjaimmal nem éreztem. Most tudok szorítani, kezet adni, kezet fogni stb. Már fölveszem a pulóvert a földről, a nadrágomat a földről, felöltözök egyedül. A lényeg, ami előttem lebeg, az, hogy én egy egészséges ember legyek. A vállam fáj, kezd visszatérni az élet belém, érzem, hogy van kezem. (B. Attila)

MOL Románia által támogatott projekt