Szemináriumok romák lakhatási lehetőségeiről

Az R-Home (Roma: Housing, Opportunities, Mobilisation and Empowerment) roma lakhatással, életkörülmények javításával foglalkozó nemzetközi projekt, amelynek a Gyulafehérvári Caritas Szociális Ágazata is partner 2019 októberétől.

A projekt egyik eredményeként készült öt riportfilm és egy dokumentumfilm olyan jó gyakorlatokat kiemelve, melyek egyes roma családok lakhatási viszonyainak jobbulását eredményezte, valamint egy booklet (tájékoztató füzet) és kutatási anyag. A kutatás a roma lakhatási lehetőségeket vizsgálja a projektben résztvevő országokban, amelyek Franciaország, Olaszország, Magyarország, Románia és Spanyolország.

December folyamán Hompoth Hanna-Erika és Szász Zsuzsanna négy helyszínen tartottak előadást, összesen 76 résztvevőnek. A Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központban tartották meg első előadásukat a Caritas munkatársai és önkéntesei számára. Következett a csíkszeredai Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, ahol a másod- és harmadéves szociológia és humánerőforrás szakos hallgatók követték figyelemmel és érdeklődéssel a projektből bemutatott anyagokat. A harmadik helyszín Sepsiszentgyörgy volt, ahol a Kovászna megyei önkormányzati képviselők számára tartották meg a bemutatót. Az előadássorozat Gyergyószentmiklósón zárult, ahol Caritas munkatársak, más szociális szervezetek képviselői, szociális referensek és pedagógusok vettek részt. Mind a négy szemináriumban a kolléganők ismertették a külföldi partnerországokban szerzett tapasztalatokat, az ottani roma lakhatási lehetőségeket is.

Az R-Home projekt általános célja a romákat érintő hátrányos megkülönböztetés csökkentése, különös tekintettel a lakhatáshoz való hozzáférésre, a romák társadalmi integrációjának támogatása, aktív részvételük segítése a társadalmi párbeszédekben, valamint kapacitásépítés a roma és nem roma civil társadalom fejlesztése révén.

A projekt várható eredményei a romák számára: információátadás a romákat érintő lakhatással kapcsolatos közpolitikáról, szakpolitikáról, az aktív polgársággal kapcsolatos tudatosság növelése, konfliktusok megelőzése, az együttműködés elősegítése.

A projekt várható eredményei a nem roma célcsoport számára: a roma integrációval kapcsolatos módszerek és ismeretek átadása, az előítéletek és a sztereotípiák leküzdése, hatékony válaszadás a roma problémákra, a közszféra, a szolgáltatások és az egyetemek közötti szinergiák és együttműködés erősítése.

Az elkészült riport- és dokumentumfilmek megtekinthetőek erre a LINKRE kattintva.

Kapcsolódó:

A projekt bemutatása >>> BŐVEBBEN
Romák hangja szerte a világból >>> BŐVEBBEN
Vágytérképet alkottak >>> BŐVEBBEN
Otthon vagy otthontalanság? – Kiskonferencia romák lakhatási helyzetéről >>> BŐVEBBEN
Otthon vagy otthontalanság? >>> BŐVEBBEN