Szent Erzsébet-gyűjtés

Az EUROSTAT adatai szerint Romániában a szegénység és szociális kirekesztettség kockázata a lakosság körében 34,4% az Európai Unió 21,6%-os átlagához képest. Megdöbbentő, hogy Romániában a 18 év alatti gyerekek elszegényedésének és társadalmi kitaszítottságának kockázata 42%-os az Európai Unió átlag 25%-ához képest. A Salvați Copiii Egyesület egyik 2022-es tanulmánya szerint Romániában 225.000 iskoláskorú gyereket tartanak számon, akik soha nem voltak beiskolázva. Az iskolaelhagyás mértéke hazánkban 16% a 10%-os Európai Uniós átlaghoz képest. Vidéken ez az arány magasabb: 26%, a roma gyerekek körében pedig 80% fölött van.

Ezen mélyszegénységben élő gyerekek többsége nem részesül minőségi oktatásban, szociális kirekesztettséget tapasztal, motiválatlan a tanulásban, korán elhagyja az iskolát, nem tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon, így továbbra is mélyszegénységben marad. A Gyulafehérvári Caritas az ő igényeikre válaszol 15 nappali foglalkoztatóközpontja által, amelyek a Maros megyei Marosszentgyörgyön, Csejden, Székelykövesden és Erdőszentgyörgyön, a Hargita megyei Korondon, Zetelakán, Etéden, Székelyudvarhelyen, Gyergyóalfaluban és Gyergyóremetén, a Kovászna megyei Ozsdolán, Zabolán, Petőfalván és Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hunyad megyei Petrozsényben működnek. Ezekben a központokban pedagógusaink összesen 566 gyereknek nyújtanak tanító jellegű foglalkozásokat délutánonként, az iskolai órák után. Céljuk, hogy minél hosszabb ideig az oktatási rendszerben tartsák a gyerekeket, megelőzzék a korai iskolaelhagyást, és a kellő pillanatban munkahelyhez segítsék őket. A korai iskolaelhagyás munkanélküliséghez, ez utóbbi pedig mélyszegénységhez vezet. Ez ellen küzdünk, ezért tartjuk fontosnak a gyerekek nevelését.

Ön is részese lehet küzdelmünknek. Pénzadományát a gyerekek délutáni oktatására, pedagógiai eszközök vásárlására és a gyerekek napi meleg ebédjére fordítjuk. Felajánlásával számtalan gyereket hozzásegíthet ahhoz, hogy elvégezze az iskolát, a kellő pillanatban munkahelyhez jusson, és emberhez méltó életet élhessen.

Adományát elhelyezheti a katolikus templomokban kihelyezett perselyező kosarakban november 19-én, vasárnap, Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepén. Hozzájárulását online is eljuttathatja hozzánk EZEN az adományozói vonalon. Köszönjük!