Szent Erzsébet-gyűjtés a magukra maradott idősekért

Segítség a szükség idején…

November 15-e az a nap, amikor az idős, magára maradt ember felé fordulunk, jelezve: nem közömbös számunkra léte, nem felejtettük el, hogy egyszer erős volt és fiatal, életet adott, maradandót teremtett. Az idős ember áldás, és ezt értékeljük, amikor adományunkkal azokat támogatjuk, akik magukra maradtak. Így a hagyományos Szt. Erzsébet-gyűjtés az idén az idős és beteg testvéreinket támogatja a Gyulafehérvári Caritas idősgondozó tevékenységén keresztül.

Adományozzon itt >>>, vagy november 15-én, vasárnap a templomokban.

Bár a járványügyi helyzet sokakat kényszerített ideiglenesen otthonukba, mégis sokunk számára ismeretlen az az – éveken át változatlanul élt – élet, melynek színtere a négy fal, esetenként az udvar. Az az élet, ahol a kis település kis házának ajtaján sokszor csak a caritasos munkatárs lép be. Legyen betegápoló vagy szociális munkás, ő az, aki nem robog át ezeken a településeken, hanem megáll, bekopog a magukra maradott idős, beteg emberekhez, mosdat-fürdet, sebet kötöz, fát hord, takarít, bevásárol, számlát fizet, és közben beszélget. Az ellátottaknak pedig ez a legfontosabb: törődésre vágynak.

Munkatársainknak nem csak kenyérkereseti lehetősége, hanem hivatása is a segítségnyújtás, melyet szívvel-lélekkel végeznek. Ahhoz viszont, hogy a szolgáltatásaink fennmaradjanak, és a rászorulók számának gyarapodásával arányosan szélesíthessük a feladatköröket, szükségünk van az önök támogatására, anyagi hozzájárulására is. Az elmúlt évek gyűjtései azt igazolták, hogy jó szívvel segítik a Gyulafehérvári Caritas tevékenységeit. 2019-ben a Szent Erzsébet-gyűjtés összegét, 233 019 lejt, a hátrányos helyzetben élő gyermekek oktatására kértük és fordítottuk, mivel meggyőződésünk, hogy a szegénységből való kiút egyik valós lehetősége a nevelés és az oktatás. Adományukat ezúton is köszönjük!

Ebben az évben a magukra maradt idősek ellátásának és a betegek ápolásának folytatásáért kérjük az adományokat. November 15-én a római katolikus templomokban lesz lehetőség azok támogatására, akik a járvány miatt még magányosabbá, gondoskodásra szorulóbbá váltak. Erre buzdít dr. Kovács Gergely érsek körlevele, melyet az alábbiakban osztunk meg önökkel.

Főtisztelendő Paptestvérek, Kedves Hívek!

Talán többek számára ismerős a történet, hogy egy idős nagypapa leette magát evés közben, mert nem tudta pontosan a szájához emelni a leveseskanalat. A fia, vagyis a családapa, úgy döntött, hogy elküldi a közös asztaltól. Készített neki egy kis asztalt a konyhában – ahol nem látszott –, hogy ezután egyedül fogyassza el a számára szükséges táplálékot. Így aztán nem okozhatott több botrányt, amikor barátok jöttek ebédre vagy vacsorára.

Néhány nappal később, amikor az apa hazaérkezett, látja, hogy az ő legkisebb fia fadarabokkal, kalapáccsal és szögekkel játszik, és barkácsol valamit. „Mit bütykölsz? – kérdezte tőle. – Készítek egy asztalt, apa. – Asztalt, minek? – Hogy legyen neked is, amikor megöregszel, és akkor majd te is tudsz ott enni!”

Az idős ember nagy kísértése, ami megnehezítheti életét: az az érzés, hogy már életének nincs értelme. Ha semmire sem érzi magát jónak, akkor nincs is rá szükség. Ha semmi hasznát nem veszik, akkor fölöslegesnek érzi magát. De lehet, hogy nemcsak így érzi, hanem így is tapasztalja a hozzátartozók szavaiból, magatartásából.

Kedves Testvéreim! A fenti történetben a gyerek tükröt tartott édesapjának, az édesapa pedig rögtön intézkedett és az idős nagyapa visszakerült a családi asztalhoz.

A gyulafehérvári főegyházmegyei Caritas által idén is megszervezendő Szent Erzsébet gyűjtés újból tükröt szeretne tartani felénk és emlékeztetni akar arra, hogy a jövő nem velünk kezdődött. Nemcsak a gyűjtés, hanem ez évben elterjedt és egyre inkább csúcsosodó járványhelyzet is figyelmeztet, hogy még jobban figyeljünk idősebb testvéreinkre.

A Tisztelendő Paptestvéreket és a kedves Híveket szeretettel kérem, hogy lehetőségeikhez mérten segítsék Főegyházmegyei Caritas szervezetünk kezdeményezését. A folyó év november 15-re tervezett Szent Erzsébet gyűjtésből befolyt összegeket kérjük a Gyulafehérvári Caritas Román Kereskedelmi Banknál megnyitott, RO46 RNCB 0003 0015 6949 0006 számú bankszámlájára utalni (hivatalos megnevezése: Caritas Alba Iulia, adóhivatali szám: C.F. 4562770) vagy a helyi kirendeltségeknél, munkapontoknál leadni.

Adományaikért már most őszinte köszönetet mondok. A jó Isten fizesse meg mindenkinek áldozatát, a maga kegyelmi gazdaságából.

Gyulafehérvár, 2020. november 1., Mindenszentek Főünnepén

†Gergely s.k.
 érsek

Itt is adományozhat >>>

Az előző évi gyűjtéseink felhívása itt elérhető:

Szent Erzsébet-gyűjtés a gyermekek oktatásáért, 2019
Szt. Erzsébet-gyűjtés az otthoni beteggondozás fennmaradásáért, 2018
Szent Erzsébet-gyűjtés a gyerekek oktatásáért, 2017
Szent Erzsébet-gyűjtés az idősek és betegek gondozásáért, 2016
Szent Erzsébet-gyűjtés a hátrányos helyzetű gyerekekért, 2015