Szent Imre napi ünnepség névadóval

November 5-én, Szent Imre napján, több mint száz résztvevő jelenlétében különleges ünnepségre került sor a csíkszeredai Petőfi utca 39 szám alatt található épületben, mely több Caritas programnak is otthont biztosít.

A Gyulafehérvári Caritas kezdeményezésére és Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata beleegyezésével az épület felvette a Szent Imre Ifjúsági Központ nevet, és egy ünnepi szentmise keretében felszentelésre került.

A négy órától kezdődő eseményen Antal Attila, Csíkszereda Megyei Jogú Város alpolgármestere elmondta, a névadási folyamat lezárásához hátra van még egy hivatalos lépés, de az önkormányzat üdvözli a kezdeményezést, hogy az épület a magyar fiatalság védnökének nevét viselje. Az épületet a városi önkormányzat újította fel, hogy abban egy szociális szolgáltatásokat nyújtó központ működjön. Ebben jó partnernek bizonyult a Gyulafehérvári Caritas, melynek programjai megfelelnek az eredeti elképzeléseknek.

Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas ágazati igazgatója beszédében elmondta, hogy a Szent Imre Ifjúsági központ egy olyan hely, ahol a fiatalokat hasznos programok várják, és remélhetőleg egy találkozóhellyé válik majd számukra, mely segít nekik megbirkózni  kihívásokkal, melyekkel nap mint nap szembesülnek. Az igazgató bemutatta a központban működő Caritas programokat is, hogy a meghívott iskolaigazgatók és iskolapszichológusok ismerjék a lehetőségeket, és buzdítsák a fiatalokat arra, hogy ők is bekapcsolódjanak.

Ünnepi szentmisét celebrált Sajgó Balázs, a Gyulafehérvári Caritas lelki igazgatója, és Simó Gáspár, a Segítő Mária Gimnázium lelkésze, melynek keretén belül felszentelésre került a központ. A Segítő Mária bentlakásában lakó diákok zeléltek és énekeltek, ezzel is emelve az esemény hangulatát. Ezt követően a szervezők egy saját készítésű állófogadással köszönték meg a jelenlévőknek, hogy együtt lehettek tanúi a Szent Imre Ifjúsági Központ megkeresztelésének.

Endes-Ábrahám Ibolya