Szép kort ünnepeltünk

Időseinkre figyeltünk. Simogatóbb tekintettel, mint valaha. Ünnepséget rendeztünk a tiszteletükre. Köszöntöttük őket, és engedtük, hogy ők is köszöntsenek bennünket: mondják el a verset, az időskorról összegyűjtött szép gondolataikat. Tanítottak, mi pedig élményt nyújtottunk. Köszöntők, áldás, közös népdaléneklés, szeniortánc, előadás az érintés fontosságáról, virágok, torta, kávé, fotózkodás és üzenetküldés a fiataloknak – ilyen örömökben volt részük a Gyulafehérvári Caritas Teréz Anya idősek nappali foglalkoztatóközpontjába járó szépkorúaknak a tiszteletükre megrendezett világnapi ünnepségen a marosvásárhelyi Caritas Házban. A középpontba állítottuk őket, hiszen nélkülük a központ sem érhette volna meg fennállásának huszadik évfordulóját, amelyet szintén ekkor ünnepeltünk.

Hála, tisztelet, szépség
Az eseményt Kacsó Katinka, a Teréz Anya központ munkatársa, nyitotta. Köszöntő beszédében kifejezte háláját és tiszteletét a szépkorúak iránt, amiért életükkel mutatnak példát és tapasztalataik megosztásával tanítják a fiatalokat. Rámutatott arra a szépségre, amely egy időskorú ember kezéből, arcából, tekintetéből árad. Eszerint nemcsak a megélt évek tartalma és száma lehet szép – talán ezért nevezzük az idős korosztályt szépkorúnak – hanem az egyén jelenlévő személyisége is. Itt és most, a múlt gyötrelmeitől vagy a jövő félelmeitől függetlenül, szelíden szerető jelenléte által válik valaki széppé. Az odaadás mértékét csak fokozza a hála és azon képesség, hogy az életre mint ajándékra tudjunk tekinteni. Kacsó Katinka Márai Sándor Ajándék című versének felolvasásával tette szemléletesebbé gondolatait.

Húszéves a Teréz Anya központ
Mivel az idősek világnapján a Teréz Anya központ húszéves évfordulóját is ünnepeltük, szűkkörű együttlétünkre meghívtuk egykori munkatársainkat is, akik a kezdetektől segítettek kiépíteni a központ jelenlegi szolgáltatásait. Körünkben dolgoztak: Csata Éva, Szotyori Tünde, Virginiás Ibolya, Kedves Rita, Mezei Borbála, Palotás Hajnal, Varga Emese, Magyari I. Gyöngyi, Nagy Margit-Veronika és Szabó Csilla, akikre elismeréssel emlékeztünk.

Kortalanság
Ezt követően Ludescher László a Gyulafehérvári Caritas ágazati igazgatója szólt a szépkorúakhoz. Egy tanulmányról mesélt, amelynek kutatói azt vizsgálták, milyen tényezők játszanak közre abban, hogy a kék zónákban élő személyek – például a hunzaiak – akár száz évig is elélnek, míg a más földrészeken letelepedett emberek többsége nem éli meg ezt a kort. A vizsgálódásokból kiderült: elsősorban a táplálkozási és életmódbeli szokásaik miatt nincs túlzottan megemelkedett vérnyomásuk vagy magas koleszterinszintjük, nem küzdenek sem cukorbetegséggel, sem daganattal, emiatt örülhetnek jó erőnlétnek és hosszú életnek. A hunzaiak például életterükből adódóan többnyire nyers és szárított gyümölcsöket, zöldségeket, kásának megfőzött gabonaféléket, magvakat, tejet, tejtermékeket és tiszta vizet fogyasztanak. Húst csak keveset és ritkán esznek. Emellett rengeteg időt töltenek a szabadban, sokat mozognak, és közösségben vannak. Más tanulmányok, amelyek szintén a hosszú élet titkát vizsgálták, a hála és az önkéntesség gyakorlására mutattak rá mint életminőség-javító, élethosszító erőforrásokra.

Időt adni, amikor nincs
András Csaba jezsuita lelkész az idősek és fiatalok viszonyára irányította a figyelmet. Arról beszélt: érdemes kölcsönösen időt töltenünk egymással, különösen a fiataloknak az idősekkel, és főleg akkor, amikor azt gondoljuk: nincs időnk. Mert az együttlétek gyümölcsözőek. A szépkorúakat simogatja figyelmünk, jelenlétünk. Örülnek annak is, amiért megoszthatják velünk élettapasztalataikat. Mi pedig megtanulunk időt szánni rájuk akkor is, amikor abba a téveszmébe ringatjuk magunkat: nincs időnk. Ilyenkor a türelem és odahallgatás művészetét gyakoroljuk. Érdeklődővé válunk olyan témák iránt, amelyekről soha nem hittük volna: foglalkoztatnak bennünket. És föltehetünk kérdéseket, kérhetünk tanácsokat, amelyeket meg is fogadhatunk.

Szeniorörömtánc
Az ünnepség a Teréz Anya központ szépkorú tagjainak szeniorörömtáncával folytatódott. Nagyszerű volt a hangulat: jókedv, felszabadultság, büszkeség volt érezhető a levegőben. Ebbe a légkörbe érkezett a Marosvásárhelyi Szociális Igazgatóság vezetője, Andreia Moraru, és munkatársa Bükki Grigore, akiknek jóvoltából sikerült megszerveznünk ezt az ünnepséget. Ők is köszöntötték az egybegyűlteket, és aktívan bekapcsolódtak a további műsorpontokba.

Virágom, virágom…
Szerelemről énekelt a népdalok virágnyelvén Brassai Mészáros Amanda Blanka, a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem zenepedagógia szakának hallgatója, a Táncolj velünk most Egyesület ének- és táncoktatója, valamint a Pergő zenekar énekese. Öröm volt őt hallgatni, de vele együtt énekelni még nagyobb élvezet. Két népdalt is tanított a közönségnek. A közös éneklés, a kölcsönösség érzése, amely a nézőt és hallgatót az előadó művésztársává avatta az éneklésben, maradandó élményt nyújtott a szépkorúak számára.

Az érintés üzenete
Az idősek programját Simon Orsolya, a Gyulafehérvári Caritas pszichológusa és humánerőforrás-menedzsere, egy szakmai előadással tette gazdagabbá, amely az érintés fontosságáról szólt. Elmondta: az édesanyja méhében növekvő magzat számára létfontosságú a mama hangjának érintése, az anya pocakját simogató apa kezének észlelése. Az ifjú számára mindent jelent egy szerelmes ölelés. Stresszhelyzetben, nehézségben felnőtt emberek is szerető társuk, családtagjaik, barátaik ölelésétől, csókjától, simogatásától nyugszanak meg. Állásinterjún bizalomkeltő tud lenni a szemkontaktus és a kézfogás. A férfiak gyakran kommunikálnak kizárólag szemkapcsolat révén egymással. Sőt a nőkkel is. Érinti őket pillantásuk. Háziállatok – cicák, kutyák – babusgatása is gyógyító hatású tud lenni. És mint minden életszakaszban, időskorban is elemi szükséglet az érintés. Mert a szeretetnyelvek egyike. Apró gesztus, amely jelzi: szerető környezetben, biztonságban vagyunk, nem hagytak magunkra, van támaszunk.

Köszöntők
Az összejövetelt Dendea Mária és Kanizsay Györgyi tették ünnepélyesebbé, akik elgondolkodtató szöveggel és verssel kedveskedtek a közönségnek. Felköszöntöttük a nyolcvannyolc éves Márton Ágnest is, aki a Teréz Anya központ legidősebb bejárója. Őt érte a megtiszteltetés, hogy kifújja a lángot a születésnapi tortán.

Édességben
Az előcsarnokban két segítőkész önkéntesünk finom tortaszeletekkel, sós ínyencségekkel, forró kávéval és teával várta időseinket. A testet-lelket megmozgató programok után mindannyiunknak jólestek az édes finomságok, jó beszélgetések. A szépkorúakat közben arra is megkértük, üzenjenek a fiatalabb generáció számára. „Hívd fel nagyszüleidet minden héten (nap), amíg vannak, és fogadd meg a tanácsaikat” – olvashattuk az egyik üzenőtáblán. És amíg sokan gondolataik megfogalmazásával foglalatoskodtak, néhány táncos már a következő szeniortánc-koreográfia elsajátítására készült. Régen volt részünk ilyen aktív és interaktív ünneplésben.

Az esemény megszervezését a Marosvásárhelyi Szociális Igazgatóság és a Gedeon Richter Románia támogatta. A harapnivalót a TimKo pékség biztosította. Köszönjük!

Orbán Júlia

Kapcsolódó írások:
Alzheimer Café – Könyvbemutató >>>
Csalási technikák és hogyan védekezzünk ellenük!? >>>
Szépkorúak találkozója Berekfürdőn >>>
Szeniorörömtáncra lehet jelentkezni >>>
Daganatos betegségek időskorban. Tabutéma? >>>
Kolozsi szépségek nyomában >>>
Szerető kommunikáció >>>
Tábor idős, daganatos betegeknek >>>
Időskori lábdeformitások >>>
Alzheimer Café – A demens személy viselkedésének megértése >>>
Bőrünk egészségvédelme >>>
Ismerkedés a számítógép világával – Foglalkoztatócsoport időseknek >>>
Már szombaton a csütörtöki táncot várják >>>
Egészségünk megőrzése helyes táplálkozással >>>
Hogyan táplálkozzunk helyesen? >>>
Háborgó tó: a kishitű lélek tükre >>>
Boldog születésnapot! >>>
Alzheimer Café – A tünetek felismerésétől a kezelésig >>>
Támaszcsoport demenciával élők gondozói számára >>>
Támaszcsoport daganatos betegek számára >>>
Szenior örömtánc Marosszentgyörgyön >>>
Lehet még jelentkezni szenior örömtáncra Marosvásárhelyen! >>>
Elismerésre jelölték a Gyulafehérvári Caritas időseket segítő programjait >>>
Alzheimer Café – Demenciabarát ünnepek >>>
Demencia témában tartottak érzékenyítő alkalmat >>>
Új szeniorörömtánc-csoport Marosvásárhelyen >>>
Támaszcsoport demenciával élők hozzátartozói számára >>>
Szenior örömtáncot honosít meg Romániában a Gyulafehérvári Caritas >>>
Támaszcsoport daganatos idősek számára >>>
Az idősek világnapját ünnepelte a Caritas >>>
Az idősek világnapjára készülünk >>>
Alzheimer világnap egész évben >>>
Ismerkedés a számítógép világával – Foglalkoztatócsoport időseknek >>>
Aktív szépkorúak télen-nyáron >>>
Szeptembertől új szolgáltatások a Caritasnál >>>
Támaszcsoport daganatos idősek számára >>>
Társalgási angol időseknek >>>
Hogyan gondoskodjam? >>>
Alzheimer Café Marosvásárhelyen >>>
Idősekkel foglalkozó szakembernek lenni a 21. században – Konferencia >>>
Ráncok, mert nevettek. Ősz haj, mert törődtek. Sebek, mert éltek. >>>
Újabb támogatócsoport indul Marosvásárhelyen demens betegek hozzátartozói számára >>>
Könyvajándékozás >>>

Rólunk mondták:
Az Alzheimer-kór világnapján Szigyártó Adrienn és Kiss Gyöngyi a Marosvásárhelyi Rádió Jó reggelt, Erdély! műsorában >>>
Daganatos betegségek időskorban. Tabutéma? >>>
Tabutéma?! >>>
Kolozs megyei szépségek nyomában >>>
A demens emberek világában – Szerető kommunikáció >>>
Időskori lábdeformitások >>>
Helyes táplálkozás >>>
Az idősek világnapját ünnepelte a Caritas >>>
Elismerésben részesült a Teréz Anya Központ – Színfoltot visznek az idősek mindennapjaiba >>>
Időskori demencia >>>
Cosma István és Szigyártó Adrienn a Marosvásárhelyi Rádió Jó reggelt, Erdély! műsorában >>>