Szépkorúak IV. Találkozója

Több mint 170 idős ünnepelt Marosszentgyörgyön

Gyulakuta, Szováta és Erdőszentgyörgy után idén Marosszentgyörgy úticéllal kerekedtek fel május 9-én a Gyulafehérvári Caritas Maros megyei Családsegítő Szolgálatának időscsoportjai a Szépkorúak IV. Találkozójára. Buszokkal és kisbuszokkal érkezett a nagyszabású rendezvénynek otthont adó Sólyom étterembe a házigazda Vidám csoport örömére a szovátai Szeretet-csoport, a nyárádremetei Kitartás-csoport, a deményházi Harmónia-csoport, az erdőszentgyörgyi Naplemente-csoport, a székelyvéckei Barátság-csoport és a gyulakuti Reménység-csoport. Így a regisztráció után 170 szépkorút köszönthettek Bartis Kinga és Nagy László, a találkozó moderátorai, a Családsegítő Szolgálat munkatársai, Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas Szociális Ágazatának igazgatója, valamint a helyi egyházak lelkészei (Becsky Eörs református lelkész, Baricz Lajos plébános). Sófalvi Sándor Szabolcs, Marosszentgyörgy polgármestere egy közismert, vidám dal dallamára írt, saját szerzeményű dalszöveggel is kedveskedett, tisztelgett a nap ünnepeltjeinek.

A Szépkorúak IV. találkozója mottójául választott idézet (Taníts meg számba venni napjainkat, hogy eljussunk a szív bölcsességére!, Zsoltárok 90,12) mentén az időskori aktivitás fontosságáról, ennek összetevőiről beszélt, az ezt szolgáló apró célokkal, mindennapi feladatokkal kapcsolatban adott tanácsokat dr. Márton András, a Gyulafehérvári Caritas igazgatója. Gazdagították és szórakoztatták egymást a felszólaló meghívottak után maguk az időscsoportok is, sorra jelentek meg előadásaikkal a többiek előtt a táncoló, éneklő, szerepet játszó vagy szavaló szépkorúak. Láthattunk-hallhattunk néptáncokat, népdalokat, vicces összeállításokat, vidám jeleneteket, néha akadozó, ám inkább tökéletes koreográfiával. A gyulakutiak közé valószínűleg sok más településről érkezett szépkorú szeretett volna tartozni a produkciójuk láttán, a szmokingos-csokornyakkendős tánc mindenkit magával ragadott. Nemcsak ők kaptak azonban vastapsot, hanem az ebédszünet után a népdalt éneklő óvodások, Kakucs Eszter, Kakucs Tibike és Szántó Dávid, a néptáncokat előadó helyi hatodikosok, de a szépkorúak buliján a talpalávalót szolgáltató Szántó Árpád és Fazakas Attila marosszentgyörgyi zenészek is. Nyerni is nyerhettek a legszerencsésebbek ebben az évben is, egy szovátai néni pedig immár a negyedik nyereményét vihette haza, valamennyi találkozón rámosolygott a szerencse. Külön köszönetet fogalmaztak meg a szépkorúak a program utolsó felvonásáért, a Jézus él című misztériumjátékért a Jubilate Deo marosszentgyörgyi dalcsoport előadásában.

A rendezvény ismételt megvalósulását támogatták Marosszentgyörgy, Gyulakuta, Erdőszentgyörgy, Nyárádremete és Szováta önkormányzatai, valamint a Sólyom étterem. (Szabó Attila)