Szépkorúak ünnepeltek Gyergyóremetén

Gyergyó régióban a szervezett közösségbe járó idős korosztály köreiben évek óta hagyományként él, hogy évente, farsang alkalmával találkoznak és ünnepelnek. Idén már hatodik alkalommal Gyergyóremete adott otthont e rendezvénynek, a központi Közösségi Házban.

Február 28-án nyolc településről közel háromszáz idős személy jött el ünnepelni. Gyergyószentmiklósról három csoport 42 személlyel és a Szent Erzsébet Idősek Otthonából 22 személy; Alfaluból 45 személy; Ditróból 36 személy; Szárhegyről 9 személy; Csomafalváról 28 személy, Újfalu és Kilyénfalva településről 41 személy volt jelen, a gyergyóremeteiek pedig 76-an voltak.

Délután két órakor, az ünnepséget nyitó köszöntőbeszéd alkalmával bemutatásra kerültek a rendezvény résztvevői: a szépkorúak csoportjai, a díszvendégek, zenészünk, fellépők, valamint a rendezvény programjáért és kivitelezéséért felelős Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálat munkatársai. Ismertettük főtámogatóinkat, mint a Gyergyóremetei, Alfalvi, Gyergyószentmiklósi, Csomafalvi, és Szárhegyi Önkormányzatot, majd koccintottunk annak örömére, hogy idén is hálát adhatunk az együttlétért, ünneplésért.

Köszöntőbeszéd és programismertetés után következtek a gyergyóremetei Fráter György Általános Iskola diákjainak verses-mókás előadásai, melyet a rendezvény fénypontja követett: a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Idősek Otthona lakói és az őket kísérő alkalmazottak előadásukkal megható élményben részesítették a jelenlevőket, mellyel legalább két üzenetet közvetítettek. Egyrészt egy olyan mély emberi méltóságot sugároztak, ami példaértékkel szolgált. Annak a méltóságnak mutatták magas fokát, melynek elvesztésétől számos ember fél, ha arra gondol, hogy intézményi létformába kerül. Másrészt pedig a Szent Erzsébet Idősek Otthonának alkalmazottai példát mutattak, hogy lelkesek és a munkakörükön túlmutatóan vállalnak részt az otthon lakóinak életében.

Az ebédet kellemes háttérzene kíséretében fogyaszthattunk el, majd az Orotvai Komák humoros előadásukon mulathattunk, az anyaországi és székely észjárás parodizálásán. Nagy sikernek örvendett a Stap Dance gyergyóremetei tánccsoportjának fellépése, melyet a szintén gyergyóremetei Sirülő Néptánccsoport követett. A néptáncbemutató után a székelyruhás gyermekek táncba hívták az idős személyeket, és ezzel a gesztussal elkezdődött a táncos, éneklős mulatság, ahol egymásra találtak régi munkatársak, ismerősök, régi-új szimpátiák, egyszóval egekig emelkedett a hangulat.

Elérkezett az a pont is, ahol a mulatás fáradságát kipihentük közös éneklésekkel, különböző települések csoportjainak előadásaival, és a rendezvény zárórája közeledtével az alfalvi csoport által készített Illés szalmabábut elbúcsúztattuk sirató és egyéb asszonyok részvételével.

Szeretnénk megköszönni a jelenlévőknek, hogy részvételükkel hozzájárultak a rendezvény jó hangulatához, színvonalához. A Közösségi Ház munkatársainak köszönjük a finomságokat és a kifogás nélküli felszolgálást, a gyergyóremetei diákok és két tánccsoport színvonalas műsorát, valamint a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Idősek Otthona lakóinak és munkaközösségének is köszönjük, hogy elfogadva meghívásunkat lélekemelő üzeneteket szavak nélkül adtak át.

Végezetül kiemelten köszönjük a Gyergyóremetei Polgármesteri Hivatalnak a helyszín biztosítását, a programjaink támogatását, valamint az Alfalvi, Gyergyószentmiklósi, Csomafalvi, Szárhegyi Önkormányzat támogatását, mely által lehetőség nyílik a rendszeres tevékenységeink és rendezvényeink megszervezésére.

Péter Róbert, Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálat