Szeptembertől új programok várhatóak a Szent Ágnes központban

Az előző évekhez hasonlóan a Gyulafehérvári Caritas Szent Ágnes rehabilitációs központja idén is különleges programokat kínál az őszi-téli időszakban. A hagyományokhoz híven érzékenyítő programokra, műhelymunka-sorozatra, családi napokra, valamint a koraszülöttség és a fogyatékkal élők világnapjának megünneplésére számíthatnak a résztvevők. Újdonságként a Képcserés kommunikációs rendszer elnevezésű képzés szerepel a szakemberek repertoárjában, amelyet elmélyítő jellegű műhelymunkák követnek.

Képcserés kommunikációs rendszer – képzés
PECS: Picture Exchange Communication System a neve annak a képzésnek, amelyet a Szent Ágnes rehabilitációs központ szakemberei a Pyramid Educational Consultants céggel közösen szerveznek szeptember 22-23. között. A kétnapos tanfolyam olyan fejlesztésben dolgozó szakembereknek szól, akik autista, eltérő fejlődésű vagy kommunikációs problémákkal küszködő gyerekekkel dolgoznak.

Az alternatív kommunikációs módszert Dr. Andrew S. Bondy és Lori Frost dolgozták ki a nyolcvanas évek végén olyan autizmussal élők számára, akik egyáltalán nem, vagy alig beszéltek. A képcserés kommunikációs rendszer célja, hogy hatékony kommunikációt alakítson ki az autista vagy eltérő fejlődésű, kommunikációs nehézségekkel küzdő egyén és környezete között. Ehhez piktogramokat, képkártyákat használ, amelyek tárgyat, cselekvést vagy fogalmat ábrázolnak. A lap alján egy-két szó írja le a kártya tartalmát.

A piktogramok egy hatlépcsős folyamaton viszik át az autista vagy eltérő fejlődésű személyt, aki ez idő alatt játékosan, szinte észrevétlenül tanulja meg kifejezni vágyait, érzelmeit, gondolatait. Megtapasztalhatja például, hogy valódi almát kap, ha kérését az almát ábrázoló képkártyával jelzi. Megtanulhat kommunikációt kezdeményezni akár idegen személyek irányába is, továbbá képkártyák között válogatni, és választásai révén tudatosan kifejezésre juttatni vágyait. A piktogramok egymás mellé helyezése által mondatokat is alkothat, amelyeket később jelzőkkel, határozókkal egészíthet ki képkártyák formájában. Végül olyan kérdésekre is megtanulhat a kártyák segítségével válaszolni, mint: „Mit szeretnél?”, „Mit látsz?”, „Mit hallasz?”, „Mit érzel?”.

A képzésre az alábbi elérhetőségen lehet jelentkezni:
Mezei Borbála
0736 004 369, [email protected]

A Szent Ágnes rehabilitációs központ programjait a Marosvásárhelyi Szociális Igazgatóság támogatja. Köszönjük!
A projekt időtartama: 2023. július 15. – 2023. december 15.

Orbán Júlia

Kapcsolódó írások:
Vidám nyári Cseperedő >>>
Kitapin-tom-tom >>>
Képzés autizmus témában >>>
Köszönet az ADOS eszközkészletért >>>
Pár óra kék korszak >>>
Számoktól visszhangzott az Adományozói Kör >>>
Derüljön ki időben, mi a baj a gyerekkel! >>>
Korai felismerés, korai terápia >>>
Autizmussal élő kisgyerekeket felmérő eszközre lehet adományozni >>>
Értés, érzékelés, megtapasztalás >>>
A mozgásérzékelés művészetét ízlelgették >>>
Családok együtt >>>
Öltözzünk lilába november 17-én! >>>
Érzékenyítő műhelymunka-sorozat Marosvásárhelyen >>>
Szeptembertől új szolgáltatások a Caritasnál >>>
Marosvásárhelyi Szent Ágnes Rehabilitációs Központ >>>