Színes hétköznapok a Szent Ágoston Központban

Farsangi bált szerveztek, Down-szindróma világnapot ünnepeltek, énekelni, hangszereken játszani tanulnak, az autizmus világnapi mozgalomra gyakorolják előadásukat – ezek a főbb programok mostanában a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központ fiataljai számára – a mindennapos mosolyok, jókedv, játékos foglalkozások, tanulás, kézműves tárgyak barkácsolása és számos más tevékenység mellett.

Jelmezbe bújtak

A központba járó fiatalok számára immár hagyományossá vált a farsangi bál megszervezése, mivel „ezáltal érzik, hogy szeretve vannak, erősödik az összetartozás érzése valamint a társas kapcsolatok” – válaszolta kérdésemre Vécsey Hajnal Melinda gyógypedagógus. A fiatalok izgatottan készültek a farsangra, különbnél különb jelmezekbe bújtak. A jelmezek bemutatása után kezdetét vette a közös táncolás, éneklés, természetesen a csoportkép sem maradhatott el. A szakember elmondta, fontosnak tartják, hogy motiválják és bíztassák azokat a fiatalokat is, akik nehezebben nyílnak meg. Kihangsúlyozta, hogy „számukra fontos a rendszeres, élvezetes tevékenység, ahonnan a nap végén önfeledten, elégedetten távoznak, és vidáman mesélhetnek majd a szüleiknek.”

„A zene mindenkiből a jót hozza ki”

A központ egy újabb tevékenységgel bővült, amely az oda járó fiatalok önbizalmának erősítését célozza meg, egy szocio-muzikális intervenciós programon keresztül. A Gyulafehérvári Caritas Superar kórusának újdonsült tagjai lettek a központba járó fiatalok, ez az első olyan alkalom, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek mellett fogyatékkal élők is bekapcsolódtak. „Mindkét fél részéről megvolt az érdeklődés és a nyitottság, így kezdetét vette a közös munka. A foglalkozások az ők képességeikhez és adottságaikhoz vannak igazítva, hetente háromszor gyakorolnak, és tervben vannak fellépések is” – mesélte Mihály Tünde projektmenedzser. Hozzátette „a zene mindenkiből a jót hozza ki”, amely egyfajta terápiát is jelent számukra.

 „Fogd a kezem, és érezd magad biztonságban, tudnod kell, hogy veled vagyok a nagyvilágban…„

A naptár szerint március 21-e nemcsak a tavasz kezdetének első napja, hanem a Down-szindróma világnapja is, amelynek elterjedt jelképe a felemás, színes zoknik viselése. A fenti dalszövegre, egymás kezét el nem engedve, kapaszkodott össze Anna, Péter, Răzvan és Andor – Szilvia és Zoltán hiányában – az a négy fiatal, akik a központ ünnepeltjei voltak március 27-én. Társaik érdeklődő tekintetében vidám kis előadásukkal gondoskodtak a jó hangulat megteremtéséről. Fogyatékkal élő csoporttársaik meglepetéssel készültek, olyan üzeneteket olvastak fel számukra, amellyel arra bíztatták és bátorították: reménykedjenek, soha ne adják fel, hisz egyediek, színesek.

Az ünnepeltek virágot kaptak ajándékba – szeretetet, szívből jövő ölelést adtak cserébe.

György Mária Angéla