Színpompás őrangyal-szüreti mulatság Csíkszeredában

Az októberi fagy csípte, pirosló csíki természet ihlette az idei tanév első Őrangyal-foglalkozását Csíkszeredában

De az a kis, kör közepébe, a dió-gesztenye-sárguló levelek közé rejtett gyertyaláng is, amely az önkéntes-találkozó teadélutánján a termünket díszítette, miközben régi és új önkéntesekkel azon gondolkodtunk, hogy hogyan is indítsuk most újra – immár hatodik tanéve – útjára az Őrangyal-programot úgy, hogy mind a sérültek, mind az egészségesek számára élmény legyen. Látva e kellemes narancssárgás őszi fényt, valaki kimondta kívánságát: ő most ilyen kézzel fogható, őszi hangulatot szeretne teremteni az Őrangyal-foglalkozáson, amely beszélgetésre indít. Tovább szőve fonalunkat, a csíkszeredai sérült személyeket foglalkoztató szervezetek – vagyis a Manó Tanoda, a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központ, a Hit és Fény, a Szent Anna Elhelyező Központ pedagógusainak, illetve a Hargita Megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóság, valamint a Gyulafehérvári Caritas fogyatékkal élőket segítő programjának munkatársai és önkéntesei – véleményéből úgy éreztük, hogy a közös együttgondolkodás igazán tartalmas, színes programtervezetet gyümölcsözött.
Az „Ősz ezer csodás arca” témával hirdettetett meg október 26-ára a várva várt találkozó, mert úgy éreztük, hogy az ősz ezerféle színével ezerféle mondanivalót is hordoz magában, személyre szólóan, nekünk, „őrangyalok” számára azt is, hogy – mint színes változatosságukban a falevelek, úgy – mi is egyediségünkben vagyunk színpompás ékei, értékei egymás életének.
Az ősz arcában kerestük arcunkat: megpróbáltuk megjeleníteni az ősz nyelvén azt, hogy mi kik is vagyunk benne. Az ősz ezer arca pedig valóban, ahány kiscsoportot alkottunk, annyiféleképpen került megjelenítésre: voltak, akik egyenként leszüretelt gyümölcsökként mutatkoztak be, olyan is akadt, aki egy-egy szőlőszeme volt egy nagy fürtnek, de olyanok is mutatkoztak be, akik együtt jelenítették meg az őszi hangulatot, sok sárga kreppfolttal az elmúlt nyarat szimbolizálva.
Mások egy nagy mézkörtével mutatták be magukat, amelyben benne volt annak a fiatalnak a szemecsillogása is, aki tudja három év piaci elárusítói tapasztalatából, melyik is a legkelendőbb, legszebb gyümölcs. Munkáinkat bemutatva, tulajdonképpen magunkat mutattuk be egymásnak, ezzel is próbálva egy kis családias, megtartó közösséget alakítani főleg azok számára, akiknek hiányzik a család melege, akik esetleg csak itt kapnak egy-két jó szót. Talán ezzel is magyarázható az lelkesedés, amivel immár hatodik tanéve, hogy jönnek ezek a fiatalok, gyerekek az Őrangyal programra. Mintha a generációk átörökítenék egymásnak Őrangyalos élményeiket, számunkra pedig nagy öröm, ugyanakkor feladat is ez az igény.
A bemutatkozást egyesek énekkel is megtűzdelték, majd a Szent Anna Speciális iskola diákjaitól egy pörgős táncjelenetet láthattunk. Ezután következhetett a várva várt szüreti mulatság! Mi ugyan nem szőlőt, de a csíki éghajlati viszonyoknak igencsak megfelelően almát szüreteltünk. Találkozónkat a jövő hónapi viszontlátással zártuk, melynek időpontja november 23-án lesz.
Köszönjük mindenkinek, aki magáénak érezte az Őrangyal-programot, szívén viselve áldozott mindannyiunk számára idejéből, energiájából, jókedvéből! Köszönjük Csíkszereda polgármesteri hivatalának is az anyagi támogatást. Az elmúlt alkalommal mi, szervezők különösen is éreztük az összefogás erejét. Kívánjuk, hogy az Őrangyal-program lelki gazdagsága által viszonozza ezt mindenkinek bőségesen! (Székely Vakon Katalin)