Szititúrázók

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

A játék neve City Tour. A Caritas Iránytű a munka világába projektjének ifjúsági mentorai találták ki: Bojoievschi Éva és Székely Áron. Fölfedezték, hogy a foglalkozásaikra járó – főleg vidéki –  fiatalok egy része ódzkodik egyedül nagyobb városba menni, mert fél az eltévedéstől, az önálló ügyintézéstől, a tömegközlekedési eszközök és a román nyelv használatától. Ezért kitaláltak egy játékot: kis csapatoknak ismeretlen városban kell kalandozniuk, kijelölt helyszínekre eljutniuk, és különféle feladatokat végrehajtaniuk. Közben megtanulnak csapatban dolgozni, tájékozódni, teendőiket megszervezni, idejüket és zsebpénzüket beosztani, valamint olyan technikai eszközöket használni, mint a Google Térkép és Fordító, a Moovit busz- és vonatapplikáció, helymegosztás (share location), fotózás, fényképküldés. Ez az élménypedagógiai módszer fejleszti a résztvevők szociális-, kommunikációs- és nyelvi készségeit is, hiszen kalandozásaik közben idegen embereket kell megszólítaniuk, románul kommunikálniuk.

Az első City Tour-t szovátai fiataloknak szervezték Marosvásárhelyen tavaly tavasszal. A résztvevők visszajelzéseit figyelembe véve a mentorok megtanították módszerüket udvarhelyi és gyergyói munkatársaiknak is. Így hamarosan sor került a második városi kalandozásra is, amelyre ezúttal udvarhelyszéki és gyergyószéki fiatal felnőttek jelentkeztek. A marosvásárhelyi Caritas Házban találkoztak, négyes-ötös csoportokba tömörültek, egy-egy önkéntes kísérte őket. Voltak közös feladatok és helyszínek, de csapatonként változóak is. El kellett jutni, például a legközelebbi gyógyszertárba, vizet vásárolni a szemközti kisboltban, megérdeklődni a következő vonat indulásának időpontját a kisállomáson, kávét rendelni románul a bisztróban, levelet címezni a postán, találni poliklinikát, rendőrséget, kórházat, végül szórólapot szerezni az állásbörzén, amely éppen a Nemzeti Színházban zajlott. Szabad volt gyalogosan, busszal vagy akár taxival is közlekedni. Minden helyszínen fényképeket kellett készíteni, és helymegosztással a mentoroknak elküldeni.

Közel négy órát tartott a kalandozás, a fiatalok késő délután, fáradtan értek vissza a Caritas Házba. „Elveszettnek éreztem magam.”„Jó volt az együttműködés a csapatban.”„Nagy a forgalom, nagyon kell figyelni.”„Minden helyszínre eljutottunk, a feladatokat is sikerült elvégezni.”„Nehézség volt, hogy nem tudok románul.”„Nem teljesítettünk minden feladatot, mert akkor nem értünk volna vissza időben.”„Nálunk nagyon nem volt csapatösszhang. Mindenki más irányba akart menni.”„Az ötperces útból tizenötperces lett csak azért, mert nem mentünk át egy átjárón.”„Sikerélmény volt, hogy meg tudtam értetni magam románul.”„Megszerettem a várost, pedig eddig nem tetszett.”„A postán a hivatalnok szitkozódott, mondjuk gyorsan, mit akarunk, mert mosdóba sincs ideje kimenni.”„A taxisofőr kedves volt, pedig nagyrészt csak igennel válaszolgattunk neki.”„A zsebpénz elég volt, maradt is belőle” – számoltak be tapasztalataikról a résztvevők.

Amint visszagondoltak a nap eseményeire, és hallgatták egymást, sikerült levonni a tanulságokat, megfogalmazni az erősítendő készségeket is. A helymegosztással elküldött fotók nézegetése vidám csacsogásra, nevetgélésre késztette a társaságot, amely a hazaúton is kitartott.

Orbán Júlia

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Implemented by: