Szolidaritás Japánnal

Valószínűleg több mint 10.000 ember halt meg a Japánt ért katasztrófában. A katolikus egyház és a Caritas segíti a katasztrófa áldozatait.

Jelentős földrengést követően, a keletkezett szökőár hatalmas károkat okozott Japán észak-keleti részén. Valószínűleg több mint 10.000 ember halt meg és egész városok dőltek romba. Atomerőműveket érintett a természeti katasztrófa és így továbbra is fenyegetés alatt áll az ottani emberek élete és egészsége.

A katolikus egyház és a japán Caritas szervezet segíti és támogatja a katasztrófa áldozatait. Első jelentésében, amelyet a Caritas Internationalis hálózatának küldte, Daisuke Narui, a Japán Caritas főtitkára beszámolt a helyzetről:
A beavatkozásokat az érintett területeken akadályozza a nukleáris veszély. Még nem lehet küldeni intervenciós egységeket a térségbe. Csak nagy nehézségek árán sikerül létrehozni telefonos kapcsolatot a leginkább érintett vidékek Caritas-központjaival. Saitama Egyházmegyében a Caritas munkatársak elkezdték szervezni az önkéntes csapatokat, akik felajánlották, hogy segítenek a segélycsomagok szétosztásában. Tokióban azokat az ingázókat, akiket nem sikerült hazajuttatni a földrengés után, templomokban szállásolták el és róluk a helyi plébániák közösségei gondoskodnak.

A Japán Caritas egy olyan szervezet, amely szociális szolgáltatásokat nyújt a leginkább veszélyeztetett rétegeknek és szegény embereknek, akik jelen vannak egy olyan gazdag országban is, mint Japán. Bár itteni szervezetünk nem rendelkezik szakértelemmel a sürgősségi beavatkozások terén, munkatársaink és önkénteseink hajlandók megtenni minden erőfeszítést, hogy sürgősségi segélyben részesítsék a rászorulókat – mondta Daisuke Narui – Támogatni fogjuk az intervenciós katonai erőket, amelyek nagyon jól felszereltek és hatékonyak. Mint helyi szervezet, mi is részt fogunk venni a hosszú távú rehabilitációs programokban, amelyek a katasztrófa áldozatait érintik.

Március 13-án, vasárnap, a mintegy 500.000, a katolikus egyházhoz tartozó, japán keresztényt felkérték, hogy vegyenek részt egy szolidaritási kampányban. Az adományokat elsősorban a leginkább veszélyeztetett emberek fogják megkapni: az idősek, betegek és hajléktalanok. A Japán Caritasnak szándékában áll részt venni az újjáépítésben is.

Romániai Caritas együttérzését szeretné kifejezni a japán lakossággal és a partnerszervezetével, a Japán Caritasal szemben. Ebből az alkalomból hívunk minden hívő embert, hogy foglalják imáikba a japán embereket, akiket ez a szörnyű katasztrófa ért, amelynek tanúi voltunk az elmúlt napokban. Ajánlják Isten irgalmába mindazokat, akik meghaltak, kérjék az Ő támogatását mindazoknak, akik szenvedtek testben és lélekben, ebben a nagy próbatételben.

(Romániai Caritas Konföderáció)