Szüreteltek a Rosszcsontok is

Negyedik rendezvényét szervezte meg Ilyésmezőben a Rosszcsontok csapata szüleik és csoportvezetőik segítségével október 27-én. Minden eddiginél szélesebb körű rendezvényről van szó, ugyanis a nyári időszámítás utolsó délutánján szüreti mulatságba hívtuk a falubeli ovisokat, kisiskolásokat, fiatalokat, felnőtteket és időseket egyaránt.

A program célkitűzése – a Falum a jövőm projekt jellegéből adódó alapvető aktivizálási cél mellett – teret engedni a csoportba járó fiataloknak és gyerekeknek, hogy kipróbálják magukat, szervezési készségeiket egy nagyobb program megszervezése során is, mint az eddigi képeslapozás, farsangolás vagy karavánozás. Szerettünk volna továbbá egy olyan szórakozási keretet teremteni, amely tényleg csak a mulatozásról szól, tekintettel arra, hogy a környéken tartott közelmúltbeli bálok mindegyike botrányba fulladt, agresszióba torkollt. Célunk volt ugyanakkor anyagi forrásokat félretenni a bevételből (belépőkből, tombolajegyekből, a szőlő, a sütemények és az üdítők értékesítéséből) a következő programjainkra. Nem utolsó sorban hagyományőrző szerepet is tulajdonítottunk a rendezvénynek.

Ennek érdekében a rendezvényt meghirdettük a település szintjén plakátokkal, illetve a csőszökkel, a nyolc csőszpárral a szokásoknak megfelelően végigszekereztük-végigénekeltük a falut, kicsalogatva a helyieket a kapuba, becsalogatva őket a kultúrotthonba. Jöttek is szép számmal, száznál is többen voltak szem- és fültanúi a Rosszcsontok rendezvényének, a pörgős csősztáncnak, a szőlőkoszorú kisorsolásának, valamint annak, ahogyan együtt mulattak az örök kedvenc népzenére, könnyű zenére vagy éppen rock muzsikára a különböző nemzedékek az otthonos kis teremben.

A programot a Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálata, illetve Szováta Önkormányzata támogatta.  (Szabó Attila)