Táborozás Etéden

Nyári tábor, Etéd, 2020

2020. augusztus 10–14. között naponta 9-től 14 óráig egy újabb nyári tábor került megszervezésre az Etédi gyermekközpontban. Az ötnapos programon legtöbb 22, 6 és 13 év közötti etédi gyerek vett részt egyidőben. Jöttek olyanok is, akik az előző táborban nem voltak. A program fő támogatója a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány.

Hétfőn, a tábor első napján a kézműves foglalkozások keretében a gyerekek papírból virágot készítettek, amit ki is színeztek. Az elvégzett munka után jutott idő szabadtéri játékokra is.

A keddi téma a sport volt, a tevékenységek a szabadban zajlottak. Reggel, mikor megérkeztek és összegyűlt a csapat, a gyerekek mesélhettek a kedvenc sporttevékenységükről, azután pedig választhattak színezőt a kedvenc sport tevékenységhez illően. A feladatok befejeztével a játszótéren folytatódtak a sporttevékenységek. A gyerekek ügyességi játékokon vettek részt, nagyon jól érezték magukat.

Szerdán Superar, azaz éneknap volt, ahol ismert gyermekdalokat hallgattak, énekeltek. Hangszeres hallásfejlesztő játék is volt csengővel és a zörgővel. Az ének-zene fő célja megismertetni a gyerekeket a dallamok és hangzás örömével, valamint utat adni számukra a zene élményt nyújtó megismeréséhez, megértéséhez. A központban különösen nagy hangsúlyt fektetünk a zenei oktatásra.

Csütörtökön a gyerekek általános műveltségét igyekeztünk fejleszteni. A legalapvetőbb kérdés a köszönésekkel kapcsolatban fogalmazódott meg. A köszönés a kommunikáció egy formája is lehet, amely során az emberek szándékosan jelzik jelenlétüket, figyelmet mutatnak és egyben valamilyen személyközi viszonyt fejeznek ki. Ugyanúgy lehet az egyének vagy csoportok közötti társadalmi státus kifejezője. A köszönést gyakorló szóbeli feladat után egy játék következett. A terem négy sarkában kialakított élethelyzetekről a játékvezetőnek kellett kitalálnia, hogy hol milyen üdvözlés illik. Például: ha az orvosi rendelőbe megyünk, akkor hogyan kell köszönni?

A zárónapon összefoglaltuk az elmúlt hét tevékenységeit. Ebben táborban a legfőbb hangsúlyt a játékok kapták, emellett bízunk benne, hogy minden nap tudtunk valami olyant nyújtani, ami hasznukra válik a mindennapjaikban, valamint a jövő tekintetében is.

Mindennap volt színező a napi témával kapcsolatosan, tízórai, különböző játékok, kézműves foglakozások, éneklés, műveltségi nevelés. A tábori napokat egy-egy kiértékeléssel zártuk, ahol a gyerekek elmondták, hogy aznap mi tettszett, mi volt jó, mit tanultak.

Különösen odafigyeltünk a távolság betartására, a lázmérésre, a rendszeres kézmosásra és kézfertőtlenítésre, valamint korlátoznunk kellett a csoport létszámát.

A táborunk célját képezte a különböző szociális és társadalmi helyzetben lévő gyerekek együttműködésének elősegítése, hátrányos és nem hátrányos helyzetűek felzárkóztatása a tanórán kívül, emellett a szabadidő hasznos eltöltése, a közösség erősítése, a játékosság és örömérzés fokozása, egyéni és szociális kompetencia fejlesztése.

A gyerekek a tábor minden napján tízórait és meleg ebédet kaptak.

Támogatók: