Táborral zártunk!

A Caritas és az Osonó Színházműhely hosszútávú szociális és oktatási projektje táborral zárult a szovátai Teleki Oktatási Központban.

2019-ben indult a Gyulafehérvári Caritasnak az Iránytű a munka világába elnevezésű projektje, amely keretén belül hátrányos helyzetű fiatalok mentorálása zajlik. Az EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment, valamint a Renovabis által támogatott négy éves program a korai iskolaelhagyás csökkentését, a munkanélküli fiataloknak a munkapiacon való elhelyezkedését és a külföldre való elvándorlás visszaszorítását célozza meg Maros és Hargita megye településein.

A projekt második pillérének célja a szakképző intézményekkel, szakiskolákkal, szaklíceumokkal való együttműködés és kapcsolatépítés, emellett a tanárok támogatása a pedagógiai eszközeik megerősítésében a hátrányos helyzetű diákok integrációjának céljából, az iskolai sokféleség támogatása és a diákok pályaorientációs készségeinek fejlesztése volt.

A Caritas a Regisztrált Tehetségpont és Európai Tehetségpont minősítéssel rendelkező Osonó Színházműhelyt, mint nagy tapasztalattal rendelkező partnert kérte fel különféle szakmai programok lebonyolítására. Az elmúlt időszakban, a társulat két tagja, Fazakas Misi és Mucha Oszkár színházi nevelési, valamint önismereti, személyiségfejlesztő, kommunikációs, kompetenciaerősítő és csapatkovácsoló műhelyfoglalkozásokat tartott az székelyudvarhelyi Bányai János Műszaki Szakközépiskola és az Eötvös József Szakközépiskola, a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Műszaki Líceum, a ditrói Puskás Tivadar Szakközépiskola és a marosvásárhelyi Avram Iancu Szakközépiskola diákjai számára.

Ez a munkafázis zárult április 19-22. között a Szovátán a Teleki Oktatási Központban megszervezett táborral, amelybe 23 fiatallal dolgozott együtt az Osonó. A képzés és a műhelyfoglalkozások helyzetet teremtettek arra, hogy a fiatalok válaszokat és főként eszközöket találjanak az élet kihívásaira, illetve impulzust kapjanak egy tudatosabb életvezetés felé. Az intenzív, elmélyült munka hatásosnak bizonyult és ezt a fiatalok alábbi visszajelzései is megerősítik:

Nagyon sokat segített ez a tábor abban, hogy rendet rakjak magamban! (Botond)

A foglalkozásoknak köszönhetően rájöttem arra, hogy mit és hogyan kell megváltoztassak az életemben. (Katalin)

Nagyon tetszettek a foglalkozások és köszönöm, hogy megnyitottatok bennem egy új utat! (Nándor)

Nekem nagyon jól telt, köszönöm hogy már lassan két éve a csapat tagja lehetek, amiben sokféleségemet ismerhettem meg. Csodálatos élmény volt számomra az Osonóval kapcsolatos foglalkozás minden perce. (Boglárka)

A projekt partnerei Bulgáriából az Arete Youth Foundation, Trust for Social Achievement, Magyarországról az Autonómia Alapítvány, Spanyolországból a Fundación Segretariado Gitano és Romániából a Gyulafehárvári Caritas.

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Implemented by:

Working together for a green, competitive and inclusive Europe