Tábortüzek tükrében

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Izgalmas, mozgalmas és tartalmas nyári táborokat szerveztek az Iránytű a munka világába projekt mentorai olyan fiatalok számára, akik a kalandon és szórakozáson túl egyéni útjukat, és talán egy kicsit önmagukat is keresték.

Erőforrás feltáró tábor, Borszék – 2021. július 5-8.

A mentorálás folyamata önismerettel kezdődik, és ugyanerre épült a projekt idei első nyári tábora is, amelyet Szabó Zsuzsa és Garai-Balázs Levente szerveztek. Az esemény céljaként a bennünk lévő erőforrások azonosítását, és a még nem tudatosított készségek feltárását tűzték ki. Ennek megvalósításához kiváló szakembereket hívtak, és színes programokat állítottak össze.

A 15 résztvevőt a mentorok és Simó Irma (pszichológus, pályaorientációs szakember) vezették az önismeret és a készségek feltérképezésének útján játékos csoporttevékenységek formájában. Márkos Tamás (fotóművész) a fényképezés rejtelmeibe avatta be őket. Elekes Oszkár (hagyományőrző, természetgyógyász) íjászkodásra és kardforgatásra, Füzi Imola (jógaoktató) pedig lélegezni, nyújtani, tanította őket.

A személyiségfejlesztő programok mellett pihenésre, sétára, szórakozásra is volt lehetőség. A csapat meglátogathatta a borszéki Jégbarlangot és Medvebarlangot, az esti tábortűznél pedig jó barátságok, tartalmas beszélgetések, értékes felismerések születtek.

Pályaorientációs tábor, Szelterszfürdő – 2021. július 19-22.

A második tábort a pályaorientáció jegyében Benedek Alexandra és Tókos Norbert szervezték lelkes önkéntesek és segítőkész munkatársak segítségével a Szeltersz völgyében fekvő Szent Gellért Alapítvány vendégházában.

A táborban 16 fiatal vett részt, akiket ezúttal is Simó Irma (pszichológus, pályaorientációs szakember) segített az ismerkedésben, feloldódásban, csapattá formálódásban. A résztvevők Boros Hildától és Boros Bélától tanultak néptáncot, amit annyira élveztek, hogy a kezdeti szégyenlős dobogtatásuk felszabadult tánccá alakult estére. Másnap Homoródalmáson a sajtkészítés technikáit sajátíthatták el Sándor Kálmán Huba sajtmestertől. Csodálattal figyelték, amint gyakorlott mozdulatokkal darabolta az aludttejet, majd örömteli izgatottsággal olvasztották és tekerték fel az alapanyagot a parenyicához, végül saját készítésű sajttal tértek vissza a szállásra.

A délutáni foglalkozáson bepillantást nyerhettek a fodrász, kozmetikus, masszőr, fotós, vendéglátó és autószerelő mesterségek rejtelmeibe. A szakemberek részletesen meséltek foglalkozásaikról, tanulmányaikról, végzettségről, oklevélről, hivatástudatról és belső indíttatásról. A fiataloknak lehetőségük nyílt kérdezni, beszélgetni, értékes információval gazdagodni. Harmadnap Blénessy Éva (humán erőforrás szakértő) tanította őket önéletrajzot írni.

Pihenés és szórakozásképpen napközben a strandon lubickoltak, este pedig lobogó tábortűz mellett énekeltek, táncoltak, sütögették pillecukraikat, az alkotókedvűek pedig a slam poetry-ben (a résztvevők saját verseket, műveket adnak elő pár percben) próbálhatták ki magukat Pál Boglárka vezetésével.

Szakma szafari tábor – Jobbágyfalva, 2021. augusztus 2-5.

Szakma szafari tábor zárta az Iránytű a munka világába projekt nyári rendezvényeinek sorozatát, amelyet Bojoievschi Éva és Székely Áron mentorok szerveztek a jobbágyfalvi Tündér Ilona panzióban. Az esemény fő célja az volt, hogy megkönnyítse, és tudatosabbá tegye a fiatalok pályaválasztását. A táborban 16-19 év közötti szakiskolás és szakközépiskolás fiatalok vettek részt Szováta és Marosvásárhely környékéről.

Első nap, a tábori hagyományokhoz híven, Simó Irma (pszichológus és pályaorientációs szakember) tartott interaktív előadást a 15 résztvevőnek, akik megtudhatták, mennyire fontos, hogy képességeiknek és személyiségtípusuknak megfelelően, belső motivációból válasszanak szakmát. A nap további része elvárások tisztázásával, esetleges félelmek eloszlatásával és csapatépítő játékokkal zajlott. Ilyen volt például a Kincskeresés, amelynek során a mentorok csapatokra osztották a fiatalokat, iránytűt, találós kérdéseket és irányt jelző cédulákat osztottak szét köztük, majd várták, hogy megtalálják a jutalmat.

A második nap a műhelyunkákkal telt. Egyik csapat szépítkezéssel foglalkozott Márkos Ildikó (fodrász) és Hajdó Annamária (manikűrös-pedikűrös) szakemberek segítségével. Egy másik csoport a multimédia világával ismerkedett Szigeti Szenner Szilárd vezetésével. A harmadik csoport pedig a szakács és cukrász mesterségek technikáit ízlelgette Berecki-Lengyel Rozália (szakács, cukrász) jóvoltából. A foglalkozások során a fiatalok gyakorlati tapasztalatokat szerezhettek az említett szakmákról, így maguk ítélhették meg, melyek állnak hozzájuk a legközelebb. Egyik résztvevő a tábor ideje alatt töltötte be a 18. életévét, ezért a szakács-cukrász csapat egy tortával lepte meg. Szülinapi built is tartottak, táncórával összekötve, amelyet Somodi Katalin, a Dance Art oktatója vezetett.

A vidám csapat harmadnap a szovátai Kalandparkba látogattott el, ahol magas kötélpályákon vették sorba az akadályokat, és sodronykötélen siklottak át a Tivoli-tó felett. Komfortzónáik határait feszegették is feszegették, egyben kalandokkal és önbizalommal is gazdagodtak. A nap második felében a parajdi Wellnes Centerben lazítottak.

Az estét filmnézéssel és tábortűzzel zárták, amelynek fényében remélhetőleg már sokan látták pályájuk irányát.

Orbán Júlia

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Implemented by:

Working together for a green, competitive and inclusive Europe