Találkozások

Újabb iskola nyitotta meg kapuit a Gyulafehérvári Caritas Fogyatékkal élők Tanácsadó Szolgálatának Érzékenyítő Programja előtt.

A november 12. és december 11. között zajló program során a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium diákjait és tanárait szólítottuk meg.

A program abból a meggyőződésből jött létre, hogy ha a gyerekeknek, fiataloknak lehetőségük van megismerkedni a különböző fogyatékosságokkal, illetve fogyatékkal elő személyekkel, olyan kommunikációs módokat sajátíthatnak el, amelyek révén később is természetesen tudnak viszonyulni a fogyatékkal élőkhöz, elfogadóbb, nyitottabb és érettebb személyiségű felnőttek válhatnak belőlük.

A korábbi iskolákban lezajlott programokhoz hasonlóan, a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium diákjai is részt vettek egy-egy összetett osztályfőnöki órán, amely során a fogyatékosságokhoz kapcsolódó alapvető tudnivalókat beszéltük meg, a diákoknak lehetőségük volt kifejezni gondolataikat, véleményeiket és az  érzékenyítő játékok révén ők is belekóstolhattak a fogyatékkal élők nehézségeibe, illetve a segítő szerepbe.

Az “Engem láss, ne a fogyatékosságom” elnevezésű kreatív alkotások pályázatát is meghirdettük, amely során írott, rajzolt technikával készült alkotásokat vártunk a diákoktól, és amelynek a célja az volt, hogy a diákok továbbgondolhassák a témát.

Udvari Viktória, 6.osztályos tanuló az alábbi verset írta:

Ugyanolyanok, mint mi…
Ugyanolyanok , mint mi,
Mégis különb bennük valami.
Némely vak, siket-néma,
De mi is velük a probléma?
Vagy talán velünk van a probléma?

Olykor rosszak, gonoszak vagyunk,
És Ők kedvesek, jószívűek,
Csak a mi gonoszságunk, rosszaságunk nem fogadja el őket,
Mert a fogyatékuk mindnyájunkat megtéveszt,
De nem kell félni Tőlük, hisz nem bántanak!
Sok bennük a szeretet, szeressük mi is őket!

Az iskola diákjait fogyatékkal élő fiatalok is meglátogatták és kedves idézeteket osztogattak a nagyszünetekben. A kisebb diákok őszinte érdeklődéssel és kiváncsisággal fogadták az értelmileg és mozgásukban akadályozott fiatalokat.

A program során bátorító gondolatokat is megfogalmaztak a diákok a fogyatékkal élők és  hozzátartozóik, segítőik számára:

“Nem az a lényeg, hogy kívülről, hogy néznek ki a fogyatékosok, hanem az, hogy belülről milyenek”

“Isten szeret, értékes vagy!”

“Aki ad, az kap is!”

“Az ember csak azt érti meg, mire maga jön rá! Amit készen kap, anélkül, hogy lélekben megdolgozna érte az egyik fülén be a másikon ki.” Rémi Alfréd

“Mosolyogj és a világ is rád mosolyog!”

“Nem a szárnyfesztáv a fontos, hanem a lelked! J”

“A jó szó és a szép beszéd gyógyszer a léleknek.”

“Szerintem a fogyatékkal élő emberek fele nagy szeretettel és mélységes tisztelettel kell fordulnunk. Nagyon fontos, hogy ne a fogyatékosságukat, hanem őket, magukat nézzük.”

“A jó Isten akkor is szeret, amikor ezt nem érezzük! Soha ne add fel!!!!  Jó, hogy vagy! Imádkozom érted!”

“Te, én, mi, mindannyian Isten gyermekei nagyunk. Mi egy vagyunk.” Simó Gáspár

“Nem azt kell néznünk, hogy valaki fogyatékos, hanem azt, hogy milyen értékeket képvisel!”

“A fogyatékosságod miatt sokkal többet érhetsz, mint bárki más!”

“A fogyatékosok fejlődéséhez szerintünk fontos, hogy olyan emberek foglalkozzanak velük, akik nem úgy tekintenek rájuk, mint fogyatékosokra” VIII.osztály

(Szász Emese)

Köszönjük  Csíkszereda Város Polgármesteri Hivatalának támogatását!