Találkozással ünnepelni a fogyatékosok napját

Együttlétre hívta a Gyulafehérvári Caritas Korai nevelő és fogyatékkal élőket támogató programja a gyergyószéki férülteket tömörítő szervezeteket. Olyan találkozásra, mely elvárásmentes, melynek értéke az ismerkedés és közös jövőtervezés lehetősége. A Szent István plébánia nagyterme tornaórának, karácsonyi kézműveskedésnek és közös éneklésnek adott otthont.

Az első találkozón bemutatkoztak a csoportok. Mint kiderült, a Gyergyói Mozgó Sérültek nevet viselő mozgássérültek egyesülete tavaly szeptembertől létezik, jelenleg 10–12 aktív tag tesz azért, hogy magányban élő társaikat meggyőzzék, értékes ember az is, aki járásában korlátozott, és érdemes megmozdulni, kimozdulni. A tagok részt vettek már sikátori álomképfestésben, nyomot hagytak a városban, kirándulnak, találkoznak, és olyan is van, amikor segítséget kérnek. Például azt, hogy negyedik emeleti kerekesszékes társukat valakik hetente egyszer hozzák le otthonából, hogy egy órát sétálhasson a városban. Brassai Csaba, a csapat vezetője mondta el: ez az ember idén még nem járt kint. A feltett hirdetésre csak egyvalaki jelentkezett, a feladathoz pedig kettő kellene. De reménykednek.

A Hit és fény lelkiségi mozgalom ditrói csapata a franciaországi kezdeményezés nyomán született, az erdélyi nyolc közösség egyike. Ditróban 1998-tól a szülők, sérültek és segítők több mint húszfős közösségeként működik havi egy találkozóval, rendezvényeken való részvétellel. Kézimunka-készítés, ünneplés, táborozás, éneklés része az együttléteiknek, és vezetőjük, Budai Ilona boldogan mondta el: „kezdenek megismerni az emberek.”

A Hit és erkölcs kulturális egyesületet Vajda Katalin képviselte, aki rengeteg alapanyagot hozott a karácsonyi dekorációkészítéshez. Elmondta, a marosvásárhelyi szervezet kirendeltségeként már tavalytól tartják a kapcsolatot a fogyatékosokkal. Katalin, aki testvére által került közel a mássághoz, azt szeretné, ha a fogyatékkal élőknek és mindenkinek, aki problémával küzd programot, megoldást, támogatást tudnának nyújtani. „Megcélozzuk a családtagok szégyenét, hogy bátorságot vegyenek, felvállalják hozzátartozójukat” – mondta bemutatkozásként, jelezve, a gyergyói programkínálat hamarosan bővülni fog.

A találkozószervezők nevében Pupák-Felméri Zsuzsa gyógypedagógus beszélt arról, hogy jövőre lesz 20 éves Gyergyóban a sérült gyermekeket felpártoló program, 2002-től az Esély Alapítvány keretében, 2009-től a Caritas kötelékében segítik a fogyatékkal élő kiskorúakat. A gyógytorna mellett más készségeket fejlesztő szakemberekre is számíthatnak a gyerekek, a felnőtt korlátozottsággal élőket jó tanáccsal segítik. Hangsúlyos a prevenció, hogy ha egy mód van, a fogyatékkal élő ne kerüljön kerekesszékbe, munkaképes lehessen, maradhasson. „Értékként tekintsünk egymásra, adjuk át tapasztalatunkat!” – fogalmazta meg vágyát Kassay Noémi régiós koordinátor, abban reménykedve, hogy a gyógytorna-ízelítővel, alkotással, énekléssel fűszerezett együttlétet rendszeresítik, és nem csak évente egyszer, a fogyatékosok világnapja alkalmával találkoznak majd.

Balázs Katalin