Találkozóhely segítőknek – szociális innovációs központ

December ötödikére tervezték, de a vírusjárvány miatt újra elhalasztották a marosvásárhelyi Mărăşti utcában – a Sütő András író egykori háza helyén – a Gyulafehérvári Caritas által felépített szociális innovációs központ korszerű épületének hivatalos megnyitóját. Az intézmény új székhelyének megépítéséről, az ingatlan rendeltetéséről dr. Márton András, a szervezet igazgatója tájékoztatott. 

Az igazgató elmondta, a Caritas – küldetéséből adódóan – elsősorban emberekbe fektet be, nem ingatlanokba, azonban közel három évtized alatt a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegyéhez tartozó kilenc megyéből hatban (Maros, Hargita, Kovászna, Hunyad, Fehér és Brassó) sikerült olyan hálózatot kiépíteni, hogy szükségessé vált Maros megyében is egy állandó, saját székház megépítése. Korábban – albérletben – különböző helyiségekben, több helyen szétszórtan dolgozott a több mint 200 Maros megyei alkalmazott, így ez indokolttá tette azt, hogy valamilyen ingatlant keressenek, ahova összpontosíthatják tevékenységeiket. Erre 2015-ben nyílt lehetőség, amikor a Caritasnak sikerült némi pénzt félretenni a vásárlásra. Egy ingatlanügynökségen keresztül jutottak el a Mărăşti utcai házhoz, amelyet az akkor már elhunyt író fia árult. Végül sikerült megegyezni, és így december végére átvehették a volt Vörösmarty utcai házat a telekkel együtt. A vásárlást követően az író fia, dr. Sütő András azt nyilatkozta, örül annak, hogy „jó kezekbe került, és jó célt fog szolgálni az épület”.

Dr. Márton András

Természetesen a vásárlók tudták, hogy az író házát veszik meg, így már akkor megígérték, hogy a korábbi épületen levő emléktáblákat újra kihelyezik. Az elsődleges szempont az volt, hogy sikerült a belvárosban, nem messze a főtértől egy olyan telket megvásárolni, ami lehetővé teszi, hogy mind a frontra, mind az udvarra széles nyitással, a jövendőbeli tevékenységeknek és a Caritas egyik alapkoncepciójának megfelelően befogadó épületet tervezzenek. Erre versenypályázatot hirdettek, amire három értékelendő munka érkezett, ezek közül a kolozsvári Tektum Arhitectură & Artă műépítészeti műhely projektje közelítette meg leginkább a megrendelők elképzeléseit. Az is feltétel volt, hogy az építkezés moduláris legyen, vagyis a támogatás függvényében úgy lehessen felhúzni az épületet, hogy az elkészült épülettömbben lehessen dolgozni, és a majdani bővítés ne okozzon fennakadást.

Két évvel az ingatlanvásárlás után, 2017 de-cemberében kezdődhetett el először a bontás, majd az építkezés. A kivitelezést a marosvásárhelyi Multinvest csoport nyerte el, illetve egyes szakmunkálatokat különböző vállalkozók, akikkel közvetlenül szerződött a Caritas. Az építkezési költségek tetemes részét a magyar kormány 335 millió forintos támogatásából fedezték, ezt egészítette ki a Rottenburg-Stuttgarti Egyházmegye támogatása, a többi önrész volt, illetve nagylelkű támogatóknak köszönhetően sikerült bebútorozni, felszerelni az épületet. Az 1161 négyzetméternyi hasznos felületű épület összberuházási értéke a tervezéstől a kivitelezésig valamivel több mint 1 millió euró. Egyéves határidővel vállalta fel a kivitelező a munkálatokat, azonban időközben az építőiparban felmerült gondok miatt ez két és fél évig húzódott. Az új épület az idén márciusban vált beköltözhetővé, így, amint elkészült egy-egy szárny, a Caritas munkatársai korábbi irodáikból már itt folytatták a munkát. A hatósági átvétel augusztusban volt.

Az új Caritas-székház architektúrája figyelemre méltó, ugyanis környezetkímélő, ún. zöldház- technológiával készült. Az elvárásoknak és a rendeltetésnek megfelelően nagy beltereket, nyitott irodahelyiségeket és a foglalkozásokra (képzések, otthoni betegellátás, fejlesztőtevékenységek stb.) alkalmas tereket rendeztek be, figyelembe véve azt is, hogy a Caritas alkalmazottai nagyrészt terepen dolgoznak, ugyanakkor szükségük van olyan helyre is, ahol találkozhatnak, megoszthatják tapasztalataikat kollégáikkal. Mindenhonnan ki lehet menni az udvarra, amelyet közös szabadtéri foglalkozásokra alkalmasnak alakítottak ki.

Dr. Márton András szerint az új székház tulajdonképpen szociális innovációs központként fog működni, ahol az említett foglalkozások mellett innen koordinálják majd többek között a romáknak, hátrányos helyzetűeknek szóló programokat is. Ugyanakkor a szociális munkatársaknak szóló fontos képző, továbbképző hely is lesz.

– Több évtizedes elveszett tudást kell behoznunk, hiszen 1989 előtt Romániában gyakorlatilag felszámolták a segítő foglalkozásokat. Hivatalosan nem voltak rászorulók, a halmozottan fogyatékosokat elrejtették. Jelenleg az állami szociális intézmények ezt a megörökölt rendszert újítják fel, és nem szívesen működnek együtt azokkal a civil szervezetekkel, amelyek e téren felvállalják az újítást, az innovációt. Mi azt szeretnénk, hogy az elfogadhatóbb, élhetőbb élethez szükséges kompetenciákat „visszaadjuk” a rászorulóknak. Ehhez a „problémamegoldó” ismereteken, képességeken túl másfajta gondolkodás, látásmód, hozzáállás szükséges, amelynek meghonosításán több évtizede dolgozunk. Ehhez keresünk kül- és belföldi partnereket mind az állami, mind a civil orvosi-szociális intézmények ré- széről. Erre teremt lehetőséget az új épület. Tulajdonképpen az a célunk, hogy kiépítsük az ápolásminőség-fejlesztő hálót, hálózatot, és ennek lesz élő műhelye székházunk – mondta többek között dr. Márton András.

Úgy tervezték, hogy közvetlenül a hivatalos átvétel után felavatják az épületet, azonban a pandémia miatt az eseményt halasztani kellett. A következő dátum, amelyet kitűztek, december 5-e volt, de sajnos a járvány miatt egyelőre meghatározatlan időre elnapolták az ünnepséget, amelyről nem mondanak le, mert az igazgató szerint nagyon sokan hozzájárultak ahhoz, hogy megépüljön az új székház, amely a korunk kihívásainak eleget tevő szociális központként, találkozóhelyként fog működni.

Vajda György interjúja (Népújság, 2020. november 24.) >>>

Kapcsolódó:
Szociális innovációs és életminőség-fejlesztő központ (projekt) >>>
Caritas-székhely lett Sütő András egykori házából (Hajnal Csilla, Székelyhon 2020. december 2.) >>>
Az építők átadták az új Caritas Házat (további fotók), 2020. augusztus 5. >>>
Ilyen volt, ilyen lesz, 2020. augusztus 11. >>>
A magyar kormány támogatja a Caritas két projektjét, 2020. június 29. >>>
Tervpályázat új központ létrehozására Marosvásárhelyen, 2020. április 1. >>>
A Caritas vásárolta meg Sütő András házát (Bodolai Gyöngyi, Népújság 2016. január 21) >>>