Találkoztak az alcsíki idősek Csíkszentkirályon

Október 21-én hatodik alkalommal került megrendezésre a Gyulafehérvári Caritas szolgáltatásaiban részesülő alcsíki idősek találkozója, ezúttal Csíkszentkirály látta vendégül a 153 kedves személyt

Minden évben más más falu ad helyet az idősek találkozónak. Felemelő ünnepek ezek, amikor a Caritas-munkatársak látják vendégül az ellátottakat, sokat rohangálnak, kopogtatnak azért, hogy a szépen terített asztalra finom falatok kerüljenek, és hogy tartalmas, minőségi szórakoztató programokkal is kedveskedjenek az időseknek. Önerőből nyilván nehezen lehetne mindezt megoldani, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ilyenkor a közösségi erők intenzíven megmutatkoznak, vállalkozók és magánszemélyek, közbirtokosságok és önkormányzatok, zenekarok, iskolai csoportok, táncosok, humoristák érzik magukénak ezt az ügyet, igyekeznek tudásuk és lelkesedésük legjavát adni ajándékba az ünnepelteknek.

A műsort az idén a szentkirályi fúvós zenekar indította, majd Bőjte József alpolgármester meleg szavakkal köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően a szentimrei Bartalis Mária a Honfoglalást énekelte el, majd az óriási derültséget okozó csíkszentgyörgyi Székely Góbék – Vitos Imre és Fejér Zoltán produkciója következett. Ezt követően Fodor Edit tanárnő vezetésével a Csíkszentkirályi Vitos Mózes Általános Iskola diákjai igényesen összevállogatott versekkel, szépen csengő furulyaszóval emelték az ünnep színvonalát, majd a Kós Károly Építészeti Szakközépiskolában tanuló pusztinai Feraru Gabriel igazi virtuóz furulyajátékában gyönyörködhettünk. A szellemi táplálék után a szorgos munkatársak finom teát, virslit tálaltak fel az egybegyűlteknek, ami alatt a Csíkszentkirály népi zenekara gyönyörű, régi emlékeket előcsalogató muzsikájában gyönyörködhettünk. Az étkezés után nem maradhatott el a néptánc sem, a Gábor Dénes és Hozó Levente által vezetett Vadrózsa Ifjúsági Néptánccsoport magával ragadó tánca zárta a műsort. De itt még nem fejeződött be a program, hisz ezeknek a találkozóknak elengedhetetlen része az egyes falvakból jöttek bemutatkozása, és az együtténeklés.

Nagy tapssal köszöntöttük a legmesszebbről jött Kászoniakat, majd Lázárfalva, Kozmás, Csatószeg, Szentsimon, Szentimre, Szentmárton- ill. Csekefalva, Bánkfalva, Kotormány, Csíkszentgyörgy vendégeit, és a csíkszentkirályi házigazdákat. Majd a közös éneklés felemelő pillanatai következtek, szebbnél szebb régi katonadalok, népdalok kerültek elő az emlékezetből, majd kis biztatással jó néhányan táncba is fordultak. Végezetül egy-egy szál virággal és egyedi kivitelezésű képeslapokkal ajándékoztuk meg az időseket.

Nehéz szavakba foglalni a búcsúzás pillanatait. Szemekben csillogó örömkönnyek, meleg kézszorítások, ölelések, hálatelt szavak. Gyakran hangzottak el hasonló mondatok: “Életem egyik legszebb napja volt, jővőben is mindenképp itt leszek…”, újabb meg újabb megerősítések, megerősödések abban, hogy van értelme a munkánknak.

A rendezvény támogatói voltak: Csíkszentkirály Polgármesteri Hivatala, Hargita Gyöngye Borvíztöltőde, RMDSZ tanácsosok, Közbirtokosság, Benedek Zoltán, Poter Kerámia, Lila ABC, Vadrózsa Ifjúsági Néptánccsoport, Fúvós Zenekar, Vitos Mózes Általános Iskola és a Népi Zenekar; Szentimrei Polgármesteri Hivatal és Közbirtokosság; Bánkfalvi és Csíkszentgyörgyi Közbirtokosságok; Csatószegről a Nagymama Kürtőskalács; Kozmásról a Polgármesteri Hivatal és Bodó Dávid polgármester; a csíkszentgyörgyi “Székegy Góbék”; a csíkszeredai Harmopán és a Decean cégek; Hargita Megye Tanácsa. Köszönet nekik, hogy szívügyüknek tekintették a rendezvényt!

Reméljük, hogy az elkövetkező években is hasonló szép ünnepi pillanatokat élhetünk át közösen. (Bíró Katalin)