Tanulmányút a coaching folyamat jegyében

Március utolsó szerdáján a Gyulafehérvári Caritas tanulmányutat szervezett Marosszentgyörgyre a mentoráláson, egyénre szabott tanácsadáson (coachingolt) részt vevő szakemberek számára. A szakmai programnak a helyi Máriaffy-kastély felújított és impozáns épülete adott otthont, az eseményen pedig több háromszéki önkormányzat szociális referensei mellett a Kovászna Megyei Szociális Gondozási és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság egy munkatársa is vett részt.

Az egész napos rendezvény házigazdája és főszervezője Marosszentgyörgy Polgármesteri Hivatalának szociális irodája volt, amely maga is bekapcsolódott a coaching folyamatában. A helyi résztvevők mellett Ozsdoláról, Zaboláról, Csernátonból, Gelencéről, Sepsiszentgyörgyről voltak résztvevői az eredményesen zárult tanulmányútnak. A szakmai program rövid ismerkedéssel kezdődött, így mindenkinek lehetősége adódott a bemutatkozásra, illetve elmondani azt, hogy milyen intézményt képviselnek, és konkrétan megnevezték a feladatköreiket. A bemutatkozás után Sófalvi Szabolcs, Marosszentgyörgy polgármestere köszöntötte a résztvevőket, majd beszámolt a helyi magyar, román és roma közösségek együttműködéséről, megvalósításairól.

A szakmai nap nagy érdeklődéssel várt mozzanata, a pszichoterapeuta Gönczi Viola előadás volt. A szakember többek között beszélt a kiégés veszélyeiről és ennek tüneteiről, majd gyakorlati javaslatokat fogalmazott meg annak érdekben, hogy miként lehet felismerni, megelőzni ezt a folyamatot. A tanulmányút tapasztalatcserére is lehetőséget adott, ami alatt a szociális referensek ki-ki a másik munkájukba talált kapcsolódási pontot. Az ebédszünetet követően az esemény résztvevői ellátogattak a marosszentgyörgyi közösségi integrációs központba, ahol a helyi Caritas Superar-projektjében nyerhettek betekintést, majd végezetül Récsei Mária beszélt a központ működéséről és az ott zajló foglalkozásokról.

Kovács Ottilia, Tibodi Ferenc