Tapasztalatcsere 3. állomás: Ozsdola

A „United Networks – integrált kezdeményezés hátrányos helyzetű közösségek felzárkóztatásáért” című projekt keretében nyílt nappal egybeközött tapasztalatcserét szerveztünk november 24-én Ozsdolán.

Az ozsdolai találkozó a harmadik állomás volt a projekt keretében szervezett tapasztalatcsere sorozatnak. Az első két állomás Mezőpanitban és Siménfalván volt november 10-én illetve 17-én. 

Az Ozsdolai Polgármesteri Hivatalban 11 órától egy rövid bemutatót tekinthettünk meg a községről, majd a helyi intervenciós csapat mutatta be az eddig elért eredményeket és a jövőbeni terveket. A bemutató után terepszemlére indúltunk, elsőként a helyi turisztikai központban néztük meg a helyi szőtteseket és a csuhéból készített díszeket. Innen az óvodába mentünk, ahol a projektcsapat irodája is található, itt tartják munkatársaink a csoportfoglalkozásokat a kishilibi fiataloknak.

Az óvodából a helyi roma telepre, a Kishilibbe látogattunk. Itt elsőként megnéztük azt a hidat, amit a projektcsapat és a helyi önkormányzat segítségével közösségi munkával sikerült felújítani. A hídtól nem messze elértünk a Porondra, ami a telep központjának mondható, itt szoktak összegyűlni a helyiek, és ide került kihelyezésre az a hirdetőtábla, amit szintén a közösség kérésére helyeztek ki. 

Ezután a római katolikus templomot látogattuk meg, ahol a plébános a közösségről és a több évtizedes közösség-nevelő munkájáról mesélt. Elmondta, hogy több vallás is jelen van a közösségben, de ezek békésen megférnek egymás mellett. Meglátogattuk a román és a magyar nyelvű pünkösdista imaházakat is, és meghallgattuk az adventista egyház képviselőjének rövid bemutatóját is, hiszen egy közösség megismerése érdekében elengedhetetlen, hogy megismerjük a különböző, de egy közösséget alkotó hitvallású csoportokat.

A roma telepen tett látogatás után a központi iskola épületébe látogattunk, ahol betekintettünk az újonnan indúlt nappali foglalkoztatóba, ahol a gyerekek két csoportban házifeladataikat írták.