Tapasztalatcsere Mezőpanit községben

A „United Networks – integrált kezdeményezés hátrányos helyzetű közösségek felzárkóztatásáért” című projekt keretében nyíltnapot szerveztünk november 10-én Mezőpanitban. A nyíltnapnak nevezett eseményünk ötlete az augusztusi szeminárium alkalmával merült fel, amikor a képzésen résztvevő önkormányzati képviselők, civilek és szakemberek felvetették, hogy jó lenne a három megye intervenciós települését végiglátogatni és helyben is megtapasztalni az eddigi beszámolókat. Amint a projekt koncepciója is megfogalmazza, célunk a kapcsolati hálók és hálózatok kiépítése, ami lehetőséget biztosít az eddig végzett közösségi és intézményi munka eredményeinek a megvitatására, a felgyűlt tapasztalatok és megszerzett tudás átbeszélésére, valamint teret ad az informális beszélgetéseknek is.

Polgármesteri Hivatal, Bodó Előd Barna polgármester

A tapasztalatcsere alkalmával, elsőként Mezőpanit látta vendégül a Siménfalvi és Ozsdolai kollegákat, intézményi képviselőket, hogy betekintést nyerjenek a helyi közösség életébe, működésébe, valamint a kollegák munkájába.

A 11 órától kezdődő találkozót a község polgármestere, Bodó Előd Barna üdvözlése nyitotta meg, majd röviden ismertette a községet, annak közösségét és működését. Arra is kitért, hogy az elmúlt 4 hónapban, amióta mandátumot szavazott neki a község, milyen megvalósításokat sikerült elérnie és milyen kihívásokra számít a jövőben. Beszédében kihangsúlyozta a szociális kérdéseket, melyek a közös munkában még ránk várnak. Ezt követően a helyi csapatok bemutatták az eddigi munkájuk eredményét közösségi és intézményi vonalon. A beszélgetésbe bevonták a közösségi munka önkénteseit is. Ezt követően kötetlen beszélgetés alakult ki a jelenlévő iskolaigazgató, református lelkész, polgármester, alpolgármester, szociális referens, tanárok, mediátorok és kollegák között a közös problémák és lehetőségek mentén.

Óvóda

A találkozó egyik lényeges momentuma, a harcói és kövesdi terepszemle, ahol a tényleges közösségi munka folyik.  A harcói óvodában, az óvónő fogadta a csapatot és röviden mesélt az interkulturális nyári program sikereiről és az annak hozományaként havonta megszervezendő tematikus rendezvényekről.

A tapasztalatcsere finom ebéddel és a látottak összegzésével zárult, majd hazaindultak a hargitai és kovásznai kollegák. 

(Bartha Zsuzsa)