Tartalmas Nyári Gyerekfoglalkoztatók Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában

A nyárral együtt véget értek a Gyulafehérvári Caritas által szervezett, több napos Nyári Gyerekfoglalkoztatók Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen. A kis- és általános iskolás gyerekeket foglalkoztató, érdekes és értékteremtő programok nagy sikernek örvendtek.

Csíkszeredában a Szent Imre Ifjúsági Központ július 25. és 29., valamint augusztus 29. és szeptember 2. közt összesen több, mint ötven gyerektől volt hangos. A Családsegítő Szolgálat által szervezett játékos foglalkozások során a résztvevő gyerekek olyan készségeket sajátíthattak el, amelyek segítségével felismerhetik és kezelni tudják az iskolai környezetükben történő erőszakos viselkedés vagy bántalmazás különböző formáit, hozzásegíthetik az önbizalmuk, tettrekészségük növelésében, empátiájuk fejlődésében.

Az öt-öt napig tartó program idén a Bajtárs Pajtás nevet kapta. A naponta változó tematikáknak köszönhetően a gyerekek a változatosság jegyében töltötték a hetet, így a hétfő az ismerkedésről, a kedd a szerepjátékokról szólt, a szerda az érzelmekre, míg a csütörtök az energia-modulációra épült. Pénteken a vetélkedőké volt a főszerep, a gyerekek csapatokban mérték össze tudásukat és ügyességüket.

A csoportvezetők kiemelt figyelmet fordítottak az egészségtudatos magatartás kialakítására, különféle mozgásos és testedző játékokkal, relaxációs gyakorlatokkal.

Székelyudvarhelyen a Roma Program szervezésében a Mesterségek és a Művészetek hetén vehettek részt a kis- és középiskolás gyerekek július 4 és 8., illetve  július 18 és 22. között, ahol különböző hagyományos szakmákba és művészeti ágakba nyerhettek bepillantást. Első héten asztalos, kőműves, szabó és cukrász mutatta, be hogyan zajlik a munkája, milyen eszközökkel dolgozik. Második héten szobrászművész, zenész, táncos és festőművész segített a gyerekek megszokott hétköznapjait színesebbé varázsolni.

A szervezők kézműves tevékenységekkel készültek, a foglalkozások során a gyerekek bekukkantottak a mesterségek világába, az élményalapú tevékenységek révén pedig közelebb kerültek a különböző hagyományos szakmákhoz és a művészetekhez.

A feladatok kreativitást igényeltek, a kézzel fogható eredmények növelték a gyerekek önértékelését, a jó manuális képességekkel rendelkező, de sorozatos iskolai és családi kudarcokat megélő gyermekek számára sikerélménnyel zárultak a napok.

A szervezők célja a feladatok által az egymás iránti felelősségérzet és a csoportban való együttműködés erősítése, az önbizalom, a kreativitás és a figyelem fejlesztése volt. A felhőtlen jókedv és a vidámság mellett mindezt az érdekes kommunikációt fejlesztő, logikai, mozgásos, ügyességi és önismereti játékok biztosították.

A gyerekfoglalkoztatók a Nyári iskola – fejlesztő tevékenységek fiataloknak projekt keretében kerül megszervezésre. A program támogatói: Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság, valamint Csíkszereda és Székelyudvarhely Önkormányzata.

További fényképek ide kattintva tekinthetőek meg.

(Bedő Krisztina)