„Tavasz van… tehát élet”

Vidékfejlesztők demonstratív gyümölcsfametszése Gyergyószentmiklóson

Egyre inkább találkozunk rendezetlen kertekkel vagy helytelenül metszett gyümölcsfákkal. Ebből a tapasztalatból kiindulva, a Gyulafehérvári Caritas – Vidékfejlesztés március 22-én a gyümölcsfák metszéséről tartott oktató jellegű bemutatót a Kossuth utcában, valamint a Csíky-kertben. A helybéli érdeklődök közel harmincan jelentek meg a rendezvényen, ahol gyors talpalót kaptak első sorban a gyümölcsfák metszésénél alkalmazott munkavédelemről, majd ezt követte gyakorlatban a konkrét gyümölcsfametszés. Tuljdonképpen az első fogásokat, valamint a lényegesebb tudnivalókat ismertettük, és mindenki hamar elsajátította az alap tudnivalókat és hamarosan kialakult egy kompakt munkacsoport.

A rendezvény sikerére nemcsak a résztvevők számából és a megmetszett gyümölcsfák mennyiségéből következtetek, hanem abból is, hogy a jelenlévők sűrűn érdeklődtek kertészeti szaktanácsok után is. Meglepett a kertészeti jellegű kérdések özöne és észrevételek sokszínűsége; megmutatkozott egy elméleti és gyakorlati hosszútávú képzés utáni igény is, amire a közeljövőben kínálattal jelentkezünk.

Reméljük, hogy ezen a gyakorlaton elsajátított ismeretek hozzájárulnak a háztáji gyümölcsösök karbantartásához, ugyanakkor a helybéli gyümölcsfajták fenntartásához is. (Ferencz Lehel)