Tavaszi bál fogyatékkal élők számára

Valamivel több, mint száz személyre számítottak, aztán pótasztalokat kellett betenniük, ugyanis közel százötven személy vett részt az idén hatodik alkalommal megszervezett Tavaszi bálon – tudtuk meg Lőrincz Gézától a Soha ne add fel egyesület elnökétől, a bál szervezőjétől.

Az egyesület és a Caritas közös múltra tekint vissza, ugyanis 13 évvel ezelőtt közösen indítottuk el Őrangyal programot, ami a mozgássérültek és fogyatékkal élők közös találkozója volt az egészséges emberekkel. A rendszeresen megszervezett program idő közben önállósodott.

A közös múlt és a partneri viszonynak köszönhetően a Caritas idősprogramjából érkező személyek is besegítettek, főzéssel, terítéssel és szerepléssel. A szépkorú mentálhigiénés csoport tagjai megfogalmazták, hogy milyen hálásnak kell lennünk, azért amink van.

A fogyatékkal élők és hozzátartozóik számára egyfajta kikapcsolódásként megszervezett este célja az volt, hogy a hasonló nehézségekkel küzdő emberek és családjaik végre többségben legyenek egy adott helyen és oldott módon tudjanak egy kicsit örülni az életnek és egymásnak.

Az április 30-án, szombat este a Felsőboldogfalvi Művelődési Házban megtartott bálra nem csak Udvarhelyszékről, de Csíkszékről, Marosszékről, valamint Nagyvárad környékéről is érkeztek a meghívott résztvevők. Leszervezésben és utaztatásban a következő civil szervezetek vállaltak részt, ezúton is szeretnék kifejezni hálájukat a szervezők: HIFA Románia, Hargita Megyei Sérültek Egyesülete, Szent Gellért Alapítvány, Ügyes Kezek Alapítvány.

Az kulturális műsor este 8 órakor sikerült elindítani, ugyanis a korábban említett pótasztalok és -székek berendezése egy picit eltolta a programot, de ez mit sem vont le az élvezeti értékéből. A megnyitó után a csíkszeredai látássérült Puha Dorel zenélt szaxofonon, őt követte Pitó Zsolt lelkipásztor áhítata. Kivetítésre került továbbá a Bice-bóca KíSérŐ színjátszó csoport Lázár Ervin –  Virágszemű meséjének színpadi adaptációja, amit Borbé Levente biblioterapeuta írt át színdarabnak és Bajcsi Kinga óvónő és pszichológus segítségével tanítottak be a gyerekeknek.

Ezt követően a Caritas udvarhelyszéki idősprogramjába becsatlakozó szépkorúak a Hófehérke másként című szatirikus előadása nevettette meg az egybegyűlteket, de ami fontosabb, hogy megmutatták azt hogy bottal, görnyedt háttal is mennyi mindenre képesek az emberek. Az előadások annyira meghatották Bíró András meghívott támogatót, a Panos Pékség társtulajdonosát hogy néhány gondolat erejéig ő is köszöntötte az közönséget.

Ezek után következett a hajnalig tartó zenés mulatozás, amihez a talp alá valót László Zoltán és felesége László Gizella biztosította. Avisszajelzések szerint fantasztikus, egyenesen fergeteges volt hangulat. Ezt a hangulatot igyekszünk bemutatni a cikk végén található képgalériában is.

Természetesen az 6. Tavaszi bál nem jöhetett volna létre támogatók nélkül, nekik szeretnének a szervezők ezúton is köszönetet mondani.

Köszönet:

 • Felsőboldogfalva Község Önkormányzatának a teremért és felszerelésért,
 • mindenkinek, aki alapanyagokkal járult hozza a töltelékes káposztához,
 • az őrölt húsért Boros Csabának és a Farmer Húsnak, Szabó Tibornak és a Székelyhús Várnak, valamint a Kolibri élelmiszerüzletnek,
 • a csülökért a Húsimádó húsüzletnek,
 • a tejfölért a Lactis Kft-nek,
 • a kenyérért a Panos Pékségnek,
 • a süteményekért a Frieske Pan Kft-nek,
 • az oroszhegyi pálinkáért Ambrus Leventének és Ambrus Beátának,
 • a borért a Rékási Borbincének,
 • az üdítőért és az ásványvízért az Amigo & Intercost Kft-nek,
 • a pénzbeli támogatásokért az Odorest Kft-nek, Best Design & Exhibition Kft-nek, a Tip-Autoimpex Kft-nek, a Fenyédi Homokbányának, és Váradi Mária Márta magánszemélynek,
 • Simon Judit-Gyöngyinek az Építsünk hidakat! – Általános ismeretek a fogyatékkal élő személyek életmódjáról kiadványáért, amelyből minden résztvevő családnak jutott egy-egy példány,
 • a tombola tárgyakért a Euro Sangift Kft-nek, a Hontfar Kft-nek, a Hargita Megyei Sérültek Egyesületének, a Meglepi Boltnak és Lőrincz Angyalka Máriának, valamint Váradi Józsefnek,
 • a médiatámogatóknak: Star Rádió, Príma Rádió, Székelyhon.ro.

A szép számú támogatói lista nem valósulhatott volna meg Boér Sándor, az egyesület kerekesszékes alelnöke nélkül, aki akadályokat nem ismerve végig részt vett a támogatók lelátogatásában.

Az Tavaszi bálról készült fotókat megtekinthetik az alábbi képgalériában, illetve az egyesület Facebook oldalán.