Tavaszi tábor múzeumpedagógiával fűszerezve

A múlt hetünket újra a megszokottnál eltérőbben töltöttük, ugyanis részt vehettünk a tavalyi múzeumpedagógiai tábor folytatásán. Nagyon izgatottan és kíváncsian indultunk neki a kihívásnak.

A hét minden napját reggeli tornával és mókás játékokkal kezdtük, illetve ez alkalommal is számos kiállítást tanulmányoztunk végig. Első nap a Csíksomlyói ferences nyomda és könyvkötő műhely, valamint a Megmentett szakrális kincseink állandó kiállításokat látogattuk meg, és belenéztünk egy kisfilmbe, amely lépésről lépésre bemutatta a kiállított műtárgyak tisztítását és restaurálását, ezt követően pedig kipróbálhattuk a száraz tisztítást régi könyvlapokon és olajnyomatokon. A kiállításon megfigyelt könyvlapok, előzékek alapján a Múzeumpedagógiai foglalkoztató teremben csirízes technikával színes füzetborítókat készítettünk.

A második napon a Gaál András 80 című képzőművészeti időszaki kiállítást néztük meg, ahol geometriai alakzatok, illetve a szivárvány színei alapján tanulmányoztuk a festő remekműveit. Különleges élményt nyújtott számunkra, hogy különböző hangszereket használva megszólaltathattunk egy-egy festményt, így a vizuális élmény mellé auditív (mint például patakcsobogás, madárcsicsergés, békabrekegés stb.) is társult. A Múzeumpedagógiai teremben megfesthettük a kiállításon látott kedvenc festményünket, illetve kipróbálhattuk a festő egyik technikáját, a pötyögtetős módszert, amelyet előre bevizezett lapra, pipetta segítségével készítettünk.

A következő két napon a Csíki idők járása – népi életképek a mindennapokból című állandó népajzi kiállítást „boncolgattuk”, elsőként megnéztük a székely festékeseket, megfigyelve a mintázatukat és színüket, illetve újra találkozhattunk a gyapjúval és kenderrel, mint a szövéshez szükséges alapanyagokkal.

A női terembe érve beszéltünk a népi higiéniáról, tisztálkodásról és a népi gyógyászatról. Ezt követően a munkateremben gyógynövényeket nézhettünk, szagolhattunk meg, majd leszőtt, székely festékes mintákat nézve szőnyegmintákat rajzoltunk.

Következő napon ugyancsak a néprajzi kiállításhoz kapcsolódóan a női munkákra fektettük a hangsúlyt, részletesen körbe járva a sajtkészítés, kenyérsütés, illetve a mosás folyamatait. A kiállítást követően kipróbáltuk eredeti főzött házi szappannal és „tözzsölő masinával” a mosást, párhuzamot vonva a mai és régi mosás között, ugyanakkor képek segítségével ábrázoltuk a kenyérsütés folyamatának mozzanatait.

Az utolsó napon a Mikó-vár története című kiállítást néztük meg, majd ezt követően a népi higiéniához kapcsolodóan méhviaszból, olivaolajból és illóolajból kenőcsöt készítettünk, utána pedig képek segítségével ábrázoltunk pár gyógynövényt. A tábor záró eseményeként egy újabb kiállítás szerveződött a számunkra, ahol a fiatalok szülei megtekinthették a héten készült műveket.

 Köszönjük az izgalmas és hasznos élményeket, ismereteket Kádár Kincsőnek és Demény Enikőnek, reméljük, hogy sikerül hagyományt teremtenünk ezekből a közös foglalkozásokból. Várjuk a folytatást!

(Barabás Emőke)