Tejfeldolgozásról a nyárádmenti kistérségben

A Nyárádmente LEADER Egyesület meghívására a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés tejfeldolgozó képzést szervezett a kistérség gazdái számára.

A cél az volt, hogy azoknak a gazdáknak, akik kevés összegért a csarnokba adják le a tejet és akik eddig csak hagyományos esztena-sajtot készítettek, bemutassunk egy új technológiájú sajtkészítést, ezáltal pedig hozzásegítsük a kistérség gazdáit az önellátáshoz.
A képzés három találkozóból áll, két alkalommal Nyárádszeredában és egyszer Gyergyószentmiklóson találkozunk a gazdákkal.

Első alkalommal Lavinia Schuster tartott előadást az érlelt sajt, joghurt, tehéntúró és vaj készítéséről. A hölgy régen városon lakott és mezőgazdasági gyakorlatra jelentkező fiatal gazdáknak fordított tolmácsként. Évek elteltével azon kezdett gondolkozni, hogy a fiatalok, akik Németországban vagy Svájcban megtanulták a sajtkészítést mikor hazatérnek miért nem foglalkoznak a tejfeldolgozással. Végül ő maga hozta meg a döntést a svájci hegyekben látott – ahol sem csapvíz, sem áram nem volt – minta alapján: falura költözött, teheneket vásárolt és tejtermékek készítésébe kezdett. Jelenleg öt gyermekes családjával egy Szeben megyei kisfaluban él, biogazdaságában 7 szarvasmarha van és büszkén vallja be, hogy ő parasztasszonyként a családját a saját gazdaságából látja el élelemmel. Nagyon kevés dolgot vásárolnak áruházban és arra is törekednek, hogy olyan dolgokat vásároljanak, amelyet a környéken be lehet szerezni.

Célja minél több gazdának átadni azt az ismeretet, amit ők már felhalmoztak, nem rejti véka alá sem gazdaságát, sem receptjeit. Nyárádszeredában a résztvevőknek elmondta, hogy az a sajt, amit eddig készítettek, az nem rossz, csak ő egy másik típus készítését oktatja, mely hosszú ideig pincében érlelhető és a tej értéke növekedhet az érési időnek megfelelően. Nagy egyetértés övezte Lavinia megállapítását, mikor azt mondta, hogy szégyen egy paraszt családnak margarint enni, amennyiben ilyen könnyen készíthető házi vaj.

A harmadik alkalommal a svájci sajtmester Konrad Sutter fogja bemutatni, hogy hogyan készül a híres svájci sajt.  A nyárádszeredai képzésre 18-an iratkoztak be és azt a feladatot kapták, hogy a március 5-6-án tanultakat majd április 12-én mutassák be egy saját készítésű sajt formájában Gyergyószentmiklóson. A cél természetesen nem a verseny vagy a termékek kritizálása, hanem a saját hibáinkból elkövetett tanulás.

Amennyiben érdeklődnek a téma iránt a képzéseinket más térségekbe is szívesen elvisszük  (e-mail: [email protected], tel.: 0266-364.726).

Őket a jó példa motiválta. Önt mi motiválná?

(Madaras Gizella Aliz)