Temperált temperamentum

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

„Édes az élet, csak legyen elég csoki” – így kezdtem valamikor a mondandómat, ami ezzel a hellyel kapcsolatosan fogalmazódott meg bennem. Egy csokis mozzanatot most sem tudtam kihagyni az első sorokból. Tíz fiatallal érkeztünk a székelyudvarhelyi Boroinfo Sütőakadémiához június 22-én, ahol Jakab Boróka, Popa Claudia és Peres János már szeretettel vártak minket. Azt már tudtuk, hogy édes profizmussal lesz találkozónk, de hogy pontosan melyik részével, azt csak akkor tudtuk meg, amikor megkaptuk a recepteket.
Rövid bemutatkozó beszélgetéssel kezdtünk: megismertük a Boroinfo Sütőakadémiát, ők pedig megismerkedtek azon tíz fiatallal, akik az Iránytű a munka világába projekt keretében az Eötvös József Szakközépiskola pék-cukrász osztályából érkeztek.

Neki is láttunk a feladatoknak, és az alapos kézmosást követően elkezdtük elkészíteni a különböző finomságokat. Készült sütinyalóka, élesztő nélküli túrópogácsa, habcsók és csokinyalóka. Ezekhez mi temperálhattuk, hűthettük a csokit, ami nem csak a csokit, hanem a mi kedélyeinket is lehűtötte. Ennek hála, nem csak a csokoládé kristályai rendeződtek, hanem számunkra is kikristályosodott több információ.

Fontos az irányadás és a hitelesség, igyekszünk mindig olyan szakembereket találni, akik nem „munkába járnak”, hanem jól érzik magukat a szakmájukban. Ilyen ember az oktatónk, Peres János, is. Hittel, odaadással osztotta meg velünk ismereteit olyan módon, hogy észre sem vettük a négyórányi munkát, amit a tanulásba befektettünk. Volt olyan fiatal, akiben megfogalmazódott, hogy inkább a főzés való neki, de akadt olyan is, aki teljes meggyőződéssel mondta ki, hogy ő bizony cukrász lesz.

Meglehetősen jó hangulatú tanulási folyamatot zártunk. Aznap mindenki örömmel, és nem utolsó sorban, reményekkel telve indult haza. Köszönettel tartozom a Borinfo Sütőakadémia munkaközösségének és kollégáimnak az együttműködésért. Hálás vagyok munkájukért.

Tókos Norbert

Kapcsolódó írások:
Ilyen ez a mi Iránytűs családunk >>> BŐVEBBEN
Útmutatás iránykeresőknek >>> BŐVEBBEN
Iránytű táborból jöttem, mesterségem címere… >>> BŐVEBBEN
Útban az álmok felé >>> BŐVEBBEN
Önmaguk felé osontak >>> BŐVEBBEN
Leendő főnökeikkel találkoztak pályaválasztás előtt álló fiatalok Marosvásárhelyen >>> BŐVEBBEN
Kávét sok habban és mentorral! >>> BŐVEBBEN
Mit tegyünk, hogy el ne hagyják az iskolát? >>> BŐVEBBEN
Pályaválasztás (!) >>>  BŐVEBBEN
Életízesítők>>> BŐVEBBEN

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Implemented by: