Teremts jövőt! – képzés azoknak, akik többet akarnak

A Gyulafehérvári Caritas önkéntes programjának szervezésében került sor a Teremts Jövőt! elnevezésű önkéntes képzésre a csíksomlyói Jakab Antal Házban. A jelentkezők több régióból érkeztek: Kovászna, Maros és Hargita megyékből összesen 20 önkéntes vett részt a képzésen.    

A képzésre olyan önkéntesek jelentkezhettek, akiknek célja fejleszteni magukat a csoportvezetés területén. A gyakorlatokat az élményszerű tanulás módszerei alapján állították össze a trénerek. A képzés során lehetőség volt a karitatív munka megszervezéséhez szükséges készségek fejlesztésére, gyakorlatban hasznosítható ismeretek elsajátítására. A képzés több területet ölelt fel, mint: kommunikáció, csoportdinamika, csoportos munka, vezető szerepe, vezetési stílusok, tervezés az önkéntes munkában, önismereti elemek.

 „Én, mint az egyik résztvevő a hétvége során kipróbálhattam magam számtalan feladatban, játékban és ötletelésben. Ismerkedős játékokkal oldódott a hangulat és megérkezett a jókedv, majd feladatokat kaptunk, amiket maximálisan próbáltunk teljesíteni kisebb-nagyobb sikerekkel. A hétvége során kapott feladatok nagy része az önkéntességhez kötődött, ilyen a Caritas szervezet plakátjának sokszínű elkészítése, vagy egy rendezvény pontos kidolgozása és bemutatása. Lehetőségünk volt önismereti tesztek kitöltésére, hogy jobban megismerve magunkat megtudhassuk, milyen formában veszünk részt egy-egy csoportmunkában. Eltanulhattuk rendezvények megszervezésének és lebonyolításának folyamatait majd ezeket a feladatok során hasznosíthattuk. Meglátásom szerint a hétvége egyik pozitívuma az emberek barátságossága, nyitottsága és érdeklődése volt, amely jelentősen megkönnyítette a szervezők munkáját. Amellett, hogy barátkoztunk, jól szórakoztunk, új tapasztalatokat gyűjtve hasznos dolgokat tanultuk. Végezetül, vasárnap sor került a diplomák kiosztására is. Minden érdeklődő számára ajánlom a képzés elvégzését, hogy az önkéntes lelkületű emberek tanuljanak egy vezetői stratégiát, aminek nem csak önkéntesként, hanem emberként is hasznát vehesse.” (Ilyés Edina)

A képzésre izgatottan, kíváncsian és bizakodva érkeztem. Izgatott voltam, hogy milyen emberekkel fogok együtt lenni, milyen feladatokat kell majd elvégeznünk. Kíváncsivá is tettek ezek a dolgok. Bíztam benne, hogy megéri elmenni, hogy új dolgokkal gazdagodhatok, ismerkedhetek, és többet megtudok az önkéntes életről. Utólag elmondhatom, hogy megérte ott lenni. Az egész hétvége kellemes hangulatban telt, jó hangulattal, kellő odafigyeléssel és rengeteg új, hasznos információval, ami kissé ki is fárasztott a végére, de ez így volt jó. Szívesen vettem részt rajta, és ezután is elmennék. (János Bíborka)

A Caritas célja a hétvégi képzés megszervezésével az volt, hogy önkénteseit tapasztaltabbá és felkészültebbé tegye.  A résztvevők számára ingyenes volt a szállás, ellátás és a képzésen való részvétel, amely által lehetőséget biztosítottak minden érdeklődő számára anyagi háttértől függetlenül. A fiatalok nagy érdeklődéssel és izgatottsággal vettek részt a hétvége történésein. 

A képzés megszervezését a Communitas Alapítvány és a Pro Educatione Egyesület támogatása tette lehetővé.