Termékfeldolgozói technikák, saját termékek menedzsmentje

A Gyulafehérvári Caritas vidékfejlesztési programja képzést szervezett Malomfalván

A képzést azon érdeklődők számára szervezték, akik ismereteiket akarták bővíteni a következő három területen:
– tejtermékek készítése,
– gyümölcsfeldolgozás és gyógynövények gyűjtése, szárítása,
– gyapjú, len, kender feldolgozás.
A március elején indított non-formális képzés célja a hasonló gondolkodásúak, érdeklődési körrel rendelkezők csoportosulása és ismereteinek a bővítése. A gyakorlati oktatás résztvevői négy szomszédos vidéki közösségből (Pálfalva, Malomfalva, Farkaslaka, Fenyőkút) tevődött össze. A tanfolyam május végéig tartott, amely során helyi termelőket és gazdaságokat ismertettek meg a résztvevőkkel.
Kezdetben a csoport közösen vett részt olyan előadásokon, amelyek az általános termelői ismeretekhez tartoznak, majd kiscsoportra oszolva, érdeklődési terület szerint tematikus előadások és gyakorlatok voltak.
Fontosnak tartottuk olyan gazdasági ismeretekről beszélni, mint egy vállalkozás erőforrás-szükséglete, üzleti terve, költségvetése. Sikertörténeteket bemutatva az volt a célunk, hogy motiváljuk a résztvevőket és rámutassunk arra, hogy ha a cél megvan, lehet saját vállalkozást sikeresen vezetni. Egy tejfeldolgozással és egy gyümölcsfeldolgozással tevékenykedő vállalkozót hívtunk meg, hogy beszéljenek az indulási nehézségekről és a jelenleg kialakult vállalkozás célkitűzéseiről. Majd azon szakismerettel rendelkező személyek előadásai következtek, akik a térség termelői és sajátos helyi termékeket állítanak elő.
A tejfeldolgozással kapcsolatban megtanulhatták a résztvevők, miért fontos a nyerstejnek a minősége, hogyan kell félkemény sajtot, joghurtot, savanyú tejet készíteni.
A gyümölcsfeldolgozással kapcsolatban a résztvevők az előadóktól megtudhatták, hogyan lehet „hidegen eltenni” a lekvárt, milyen módszerekkel tudják hosszabban tartósítani termékeiket úgy, hogy még ökoterméknek minősüljön.
A gyógynövény tematikájú előadások alkalmával nemcsak finom teákat kóstolhattunk meg, hanem az előadók tapasztalatait összegezve útmutatót kaphattak a gyógynövényekről, gyűjtésükről és szárításukról, valamint teafüvek keverési technikáiról.
Az előadók többsége kiemelte a termékek tetszetős kiszerelési módozatainak a fontosságát. Mint megtudtuk a tejtermékek esetében fontos az előállítási idő feltüntetése, valamint bármilyen terméknél a termelő/előállító telefonszáma. Ezáltal a vevő és vásárló között élőbb kapcsolat alakulhat ki. Meghatottan mesélte az egyik előadó, hogy vele már megtörtént olyan eset, hogy egyik vásárlója Magyarországról hívta fel és sok erőt és kitartást kívánt a további munkájához, hogy tudjon hasonló finom termékeket készíteni.
Tanulmányutat is szerveztünk, amely során meglátogattuk Gáll Erzsébet szörp- és lekvárkészítőt, Macalik Ernő gyógy- és étkezési teakészítőt, megnéztünk egy fejőházat és egy sajtkészítő műhelyt.
A végeredmény nemcsak a résztvevőknek volt sikerélmény, de nekünk, szervezőknek is, hiszen a jól strukturált és ötletes üzleti tervek megírása, valamint a kurzus nyomán elkészített termékek, mint pl. a hamisméz, füstölt-fonott sajt, ízléses és ötletes kiszerelésben díszelegtek utolsó órán a bemutató asztalon.
Köszönjük a résztvevőknek, hogy nyitottak voltak új ismeretekre és az előadóknak, termelőknek, hogy elmesélték évek alatt felhalmozott tapasztalataikat! (Moni Gizella Alíz)