Tini tábor a tudatos fiatalokért!

30 fiatal, 4 szakember, 1 önkéntes, 13 óra tematikus foglalkozás, 10 óra közösségi játék, 60 kiló dinnye, számtalan élmény, és mindez négy nap alatt. Ez a tini tábor számokban.

Székelyudvarhelyen és környékén élő 13-17 éves kamaszoknak szervezett tábort a Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálata július 4–7. között. Célunk a fiatalok családi életre való ráhangolása, az általános és szexuális egészségvédelem népszerűsítése, a társasági kapcsolatépítés fejlesztése a későbbi tudatos és felelősségteljes felnőtt szerepek kialakítása érdekében.

“A kamaszkort részben az teszi olyan nehézzé, hogy a tinédzser elsősorban az érzelmei, nem pedig a józan esze vezérletével reagál a világra.” Frances E. Jensen

A családi életre való nevelés nehéz és kritikus csomópontja a kamaszkor, melynek változásai érzelmi megpróbáltatásokat idézhet elő úgy a fiataloknál, mint azok családi életében. A romániai tanügyi rendszerben tanuló fiataloknak kevés lehetőségük nyílik arra, hogy iskolai keretek között beszélhessenek az őket érintő nehézségekről, személyiség fejlődésükben jelentkező elakadásaikról, problémáikról. A Gyulafehérvári Caritas ezért is vállalja fel a fiatalok iskolán kívüli képzését különböző tevékenységek keretében.

Kamaszokat érintő és foglalkoztató „nagy kérdéseket” dolgoztak fel, mint: pályaválasztás, identitáskeresés és szexualitás, kiscsoportos tevékenységeken. A fiatalok azáltal, hogy nyíltan beszélhettek és kérdezhettek a témákkal kapcsolatban, oktató filmeket is megnéztek, így próbáltuk támogatni őket abban, hogy képesek legyenek felelősségteljes döntéseket hozni a felnőttkorukat is meghatározó kérdésekben. Számos téma volt terítéken, pl.: párválasztás, pályaválasztás, társadalmi szerepvállalás, szülőktől való elszakadás, az önállóság, önmagunk és mások elfogadása, véleményünk felvállalása, stb.

A fiatalok visszajelzései alapján a pályaválasztás és a felelősségvállalás kérdése foglalkoztatja őket leginkább, de a komoly témák körüljárása mellett természetesen szerveztünk lazább tevékenységek is, mint az élőcsocsó, a tini olimpia, kenuzás, áhítat és esti tábortűz is.

Táborlakók mondták:
„Nagyon tetszik, hogy ilyen kreatív környezetbe csöppentem bele, az ötletes feladatoktól, játékoktól elkezdve a reggeli ébresztésig, áhítatig.”
„Eddig a legtartalmasabb tábor, amelyen részt vettem.”

(Lőrincz Réka)

A tábor megszervezését támogatta: a Bethlen Gábor Alap és Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Önkormányzata.