Több ezer ember a Caritas szolidaritási akcióján

Több ezren vettek részt november 13-án a romániai Caritas-szervezetek egyik legnagyobb szolidaritási akcióján, amelyet az ország 21 városában egyszerre rendeztek meg Egymillió csillag a szegényekért mottóval

A szolidaritási akció során több száz mécsessel világított meg a Caritas egy-egy közteret. Minden egyes meggyújtott gyertya jelképes sorsvállalás a nélkülözőkkel. Az akció célja a figyelemfelhívás a nehéz helyzetben lévő, nélkülöző embertársainkra. A Caritas felhívására több ezren válaszoltak, a 21 városban több ezer ember látogatott el az Egymillió csillag-akció helyszínére, hogy egy-egy mécses meggyújtásával kifejezze, a mai társadalom embere nem közömbös a másik iránt, igenis él bennünk a szolidaritás a számos negatívan befolyásoló tényezők ellenére.
 
Csíkszereda
Péterfi Attila-Csongor, a Gyulafehérvári Caritas gazdasági részlegének vezetője és Péter György, az otthoni gondozás vezetője köszöntötte a részvevőket és fejtette ki a rendezvény célját, majd Tamás József segédpüspök és Darvas Kozma József esperes megáldotta a mécseseket. 
Ezt követően mintegy másfél óra alatt már ezer mécses világította meg a csíkszeredai Petőfi utcát. A rendezvényre ellátogatók összesen 5029 lejt adományoztak a nehéz sorsú emberek javára.
A rendezvényt két moldvai csángó fiatal furulyajátéka és éneke tette emelkedettebbé. 
 
Gyergyószentmiklós
Gyergyószentmiklóson a Művelődési Ház előtti teret világították meg több mint 300 mécsessel. Az egybegyűlteket Kiss Gabriella szociális munkás köszöntötte, majd Bartos Károly esperes áldotta meg a mécseseket. A háromórás szolidaritási akción mintegy 400 személy vett részt. Réti Szidónia gitárjátéka színesítette a rendezvényt. A szolidaritási akció során 1120 lej gyűlt össze.
 
Gyulafehérvár
Mintegy 600 mécsest gyújtottak meg a részvevők. Közel 500 ember fordult meg a háromórás szolidaritás akción. A rendezvényt Máté Róbert, a Gyulafehérvári Caritas lelki igazgatója nyitotta meg, majd Szász János, a Gyulafehérvári Érsekség gazdasági igazgatója, a Caritas volt igazgatója köszöntötte a részvevőket és megáldotta a mécseseket az ortodox és a görög-katolikus egyház képviselőivel közösen. A helyi és megyei önkormányzat nevében Sorin Bumb, a Fehér Megyei Tanács alelnöke üdvözölte a Caritas kezdeményezését. Összesen 2109 lej gyűlt a rászorulók javára.
 
Kézdivásárhelyen
A háromszéki városban a Gábor Áron teret világították meg 500 mécsessel, mintegy 200 ember vett részt. Az egybegyűlteket Kovács Botond önkéntes koordinátor köszöntötte, majd Varga Béla kézdi-orbai főesperes áldotta meg a mécseseket. A Bod Péter Tanítóképző iskolazenekara, a Pulse és a Cantus Kamarakórus előadása tett emelkedett hangulatúvá az eseményt. Összesen 1170 lej gyűlt össze a rászorulók javára.
 
Marosvásárhely
A tavalyihoz hasonlóan idén is mintegy 700-an jöttek el Marosvásárhelyen az akcióra. Mivel a tavalyi helyszínen, a Színház téren térrendezési munkálatok folynak, idén a Győzelem téri Telefonpalota előtt zajlott az akció, amelyet sajnos két óriásképernyő és az autók zaja "színesített". A jelenlevőket először Flavius Miheţ, a Balázsfalvi Görög-Katolikus Caritas helyi kirendeltségének igazgatója román nyelven, majd dr. Márton András, a Gyulafehérvári Caritas igazgatója magyar nyelven köszöntötte. Dr. Márton András kitért a rendezvény igazi értékére, miszerint: "Annyi haszontalan dolog van körülöttünk megvilágítva, mi azonban most a valós értékeket helyezzük előtérbe, próbáljuk meg ráirányítani a figyelmet. Nem hisszük, hogy az emberek közömbösek." Majd szűkebb körben, újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: "Lassan ráébrednek az emberek,  hogy a hazai társadalom problémáira saját maga kell választ adjon, és nem a külső megoldást várni. És ez érvényes a helyi közösségekre is." Ezt követően Oláh Dénes főesperes megáldotta a mécseseket és az adományozókat. Közel 700 gyertyát gyújtottak meg és tettek le a járda köveire a szolidaritást vállaló marosvásárhelyi emberek, legtöbben családostúl, gyerekeikkel jöttek el. A gyertyákért összesen 4.390 lej adományt ajánlottak fel. (Fényképek >>>)
 
Petrozsény
 
Petrozsényban a központi sétányt világította meg a Caritas. Az akcióra ellátogatókat Dubyk Nóra, a Caritas petrozsény szociális irodájának vezetője köszöntötte, majd Varga Rezső főespreres áldotta meg a gyertyákat. A látogatók sajátos ajándékot is kaptak a Caritas munkatársaitól és önkénteseitől: a Maria Stein Nappali Foglalkoztató gyermekei által készített varázspálcával ajándékozták meg az adományozókat. A fából készült, csillag alakú pálca üzenetet is tartalmazott: "Használj, hogy csodát tehess, a szegényeket segítve ezáltal. Gyere, légy önkéntes, ajándékozz!"
Az akció során 1416,25 lej gyűlt össze.


Székelyudvarhely
 

Sinka Arnold, a székelyudvarhelyi szociális iroda vezetője köszönetet mondott a jelenlétért. Vormair Szilárd projektmenedzser kifejezte elismerését az egybegyűlteknek: bátran felvállalták, hogy együtt éreznek a rászorulókkal. „Otthagyták a televízió hamis színeit, hogy a valóság színeit láthassák”. Bíró Ildikó önkéntes koordinátor egy mesével köszöntötte az egybegyűlteket, a mécseseket pedig Göthér Gergely segédlelkész áldotta meg.

Székelyudvarhelyen a Márton Áron teret világították meg. Varázslatosan szép és meghitt volt az Egymillió csillag a szegényekért rendezvény. Sziporka volt minden meggyújtott gyertyavilág – 700 fénye melengetett a Vasszékely előtt. A székelyudvarhelyiek önzetlenségről tettek tanúbizonyságot: összesen 2734,90 lej gyűlt össze.

 

Sepsiszentgyörgy
Sepsiszentgyörgyön 600 gyertyával világították meg az Erzsébet Park Mikó-szobor előtti részét. Körülbelül 600 ember vett részt. László Károly színművész előadással, Miklósi Olga és Attila pedig saját dalaikkal színesítették a rendezvényünket. Sánta Tamás (Caritas) köszöntötte a jelenlévőket, Dávid György plébános áldotta meg a gyertyákat. Az akcióhoz segítséget kaptunk a Bod Péter Megyei Könyvtártól, a sepsiszentgyörgyi Tanulók Házától, és a polgármesteri hivataltól. A háromórás szolidaritási akció során összesen 2103 lej adomány gyűlt.